Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Цената на „Гражданска отговорност“ нараства до 400% за шофьори с нарушения“, съобщава „Труд“ и обяснява, че това предвижда проектът за системата „бонус-малус“, подготвен от Комисията за финансова надзор.

За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата или до 23 на сто.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да шофира. „Бонус“ и „малус“ ще се определят както за самия собственик, така и за всеки, който има право да шофира колата. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки нарушения.

Ако шофьорът е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км в час извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на „Гражданската“ ще нараства с 10 или с 25%, предвиждат предложените два варианта на „бонус-малус“. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км в час в населено място, застраховката ще поскъпва с 30 или със 75%, допълва „Труд“.

„НОИ успява да отмени само 0,1% от болничните“, информира „24 часа“. Всекидневникът посочва, че 20 194 съмнителни болнични листове за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през 2017, 2018 г. и първата половина на тази година.

Успели са да отменят обаче едва 6264 листа за 96 697 дни. За същия период от две години и половина обаче са платени 5 729 256 обезщетения, или НОИ успява да отмени под 0,1% от болничните. Наказаните лекари за 2017 и 2018 година пък са 19, уточнява в публикацията си „24 часа“.

„Джипитата ни викат на профилактика с SMS“, съобщава „Монитор“.

Освен със SMS, личните лекари ще ни информират и с телефонно обаждане, е-майл или със съобщение на достъпно място в лечебното заведение.

Това предвижда проект на наредба, публикуван за обществено обсъждане.

„Кметовете се втурнаха да вдигат местните данъци и такси“, пише вестник „Сега“. Изданието коментира, че се „очертава верижна реакция за качване на местни данъци и такси в цялата страна. Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха местните власти, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и трябва да търсят увеличение на собствените приходи. Във вълната от предложения се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната кампания никой не предупреди, че има такива намерения“, посочва „Сега“.

„В ОИК се съмняват в избора на Фандъкова“, пише вестник „Дума“. Деветима от 37-те членове на Общинската избирателна комисия в София са сложили подписите си с „особено мнение“ в официалния протокол за резултатите от втория тур на изборите за кмет.

Те твърдят, че разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова не е голяма и предвид съмненията за манипулиран вот в кварталите „Христо Ботев“, „Факултета“ и „Филиповци“, където изборните резултати се различават от резултатите в другите секции в същите райони, е възможно отчетените резултати да не отразяват действителната воля на избирателите.

Софийският административен съд ще разгледа утре жалбата на Мая Манолова срещу резултатите от изборите в столицата, допълва „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари