Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Бившият вицепремиер и бивш министър на икономиката и на транспорта Николай Василев коментира в „24 часа“ – „Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи“.

Пенсионната реформа започна именно в мандата на правителството на НДСВ, в което участваше Василев. В коментара си той подчертава, че пенсионните фондове се справят добре и доходността им е нараснала след 2010 година.

Коментар по темата предлага и „Труд“. Финансистът Никола Филипов пише, че за да сработи подобна инвестиционна схема като пенсионните частни фондове е необходим времеви хоризонт от 35-40 години, а от началото на пенсионната реформа са изминали по-малко от 20 години.

„24 часа“ предлага интервю с директора на Института за пазарна икономика Красен Станчев, който цитира обективни данни, че сега живеем по-добре отколкото преди 30 години. По повод оповестените вчера цифри от КНСБ за месечната издръжка на живот Станчев пояснява, че ще има проблем, ако половината от доходите ни отиват за храна. Когато заделяме 30 на сто обаче, няма проблем, пояснява той.

„Над седемдесет на сто от семействата са бедни“ е водещото заглавие на „Дума“ като коментар на данните на КНСБ за издръжката на живот. Синдикатите готвят общ национален протест за болничните, опозицията ги подкрепя. Учители и полицаи се включват в недоволството, допълва лявото издание.

За издръжка на човек на месец са нужни 618 рева, пише „Труд“, като се позовава на изчисленията на КНСБ. За София сумата е с 200 лева повече.

В интервю за вестника, председателят на Националната биоасоциация Слави Трифонов алармира, че едва 10% от зеленчуците и плодовете на пазара са български. Той обвинява директно бившия министър на земеделието Румен Порожанов, че е съсипал биоземеделието.

По повод нашумелия проблем с това кой да плаща първия ден от отпуска по болест доц. Любен Киров съветва, в интервю за „Монитор“, работодателят да поиска анулиране на болничния лист, ако служителят мами.

Доц. Киров е председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. Той пояснява, че болничен лист се издава и за заболявания, за които не е нужно домашно лечение и режим, но са опасни при някои професии.

„Иде ли стачка?“ пита от първа страница „Земя“. Синдикатите са готови на радикални действия заради болничните за сметка на работещите, пояснява вестникът.

„Голямата смяна на личните документи се задава с хаос и опашки“, предупреждава „Сега“ от първа страница. Министерството на вътрешните работи не е подготвено да обработи огромната информация на три милиона и 300 хил. лични карти и паспорти, коментират от опозицията. Догодина трябва да бъдат подменени почти един милион лични карти поради изтичане на срока им, заедно с паспорти, а през 2021 година процедурата ще продължи за нови два милиона документа за самоличност.

Повечето кабелни оператори не плащат за препредаване, съобщава „Монитор“. Киногиганти са поискали правата си от българските кабелни оператори, защото губят по шест милиона лева годишно. За проблема са информирани министерството на културата и „Филмаутор“.

Паметна плоча на покойната оперна прима Гена Димитрова ще има във Виена, информира „Телеграф“. Плочата ще бъде поставена на 14 декември на сградата, където Гена Димитрова е имала жилище в австрийската столица. Присъстващите ще могат да гледат документалния филм на журналиста Димитър Сотиров, написал и биографична книга за една от най-видните изпълнителки в света през 20-и век.

Източник : / БНР /

Коментари