Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Доходността от втората пенсия е основна тема за част от столичните вестници днес. „За втора пенсия всеки внася средно по 61 лева на месец, а е натрупал под 4 хил.лева“, изчислява на първата си страница вестник „24 часа“.Според „Сега“ доходността на фондовете за втора пенсия е от 0.38 на сто до малко над 3%.

Масово парите в личните партиди засега не покриват психологическата граница от 4100 лева, която гарантира пожизнена пенсия, макар и минимална. Това сочат данните от отчетите на 9-те универсални пенсионни фонда пред Комисията за финансов надзор, цитирани от „24 часа“. Вестникът припомня, че миналата седмица социалният министър призна, че при над половината от първата вълна българи с втора пенсия, реално сумата от двете ще е по-малка от пенсията, която биха получили само от НОИ, ако бяха прехвърлили цялото си осигуряване към държавния институт.

Частните фондове ще събират такса и при изплащането на пенсиите, предвижда едно от предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, изготвени от министър Бисер Петков и от фондовете. В момента те събират такса върху всяка вноска, както и инвестиционна такса върху стойността на партидата.

Задават се протести заради решението първият ден от болничният да се плаща от работника, пише в заглавие вестник „Сега“, като припомня обявеното вчера от синдиката КТ “ Подкрепа“. Изданието цитира участието на бившия социален министър Ивайло Калфин, който в предаването „Неделя 150“ по “Хоризонт“ казва, че това решение е безсмислено и няма да реши проблемите със злоупотребите с болнични.

Избори и разкол в БСП, това е заглавието на първа страница на вестник „Труд“. Социалистическата партия отива на вътрешнопартийни избори тотално разделена, стана ясно след 7-часово заседание на Националния съвет на БСП, пише изданието.

До оставка на председателя Корнелия Нинова вчера не се е стигнало. „Загубихме изборите заради диктат на ръководството“, казва пред вестника президентът на ПЕС Сергей Станишев. По думите му партията от демократична се е превърнала в авторитарна. „Как ще бъдеш алтернатива на ГЕРБ, като ги имитираш?“, пита риторично Станишев и заявява, че за него, като президент на ПЕС е тревожна доброволната самоизолация на БСП от европейското социалистическо семейство.

„Злобата и омразата ще съсипят партията, казва лидерът на социалистите в София Калоян Паргов. Според Кирил Добрев, за първи път от 1995-а година се слага край на тенденцията резултатите от местните избори за БСП да са по-ниски от предишните.

Вестниците цитират и думите на министъра на образованието Красимир Вълчев пред Българското национално радио, че за първи път в училищата има повече ученици от семейства с ниско образование. „Монитор“ пише, че по повод освобождаването от такси за предучилищна възраст, министърът е обяснил, че парите ще дойдат от бюджета и европейския социален фонд, но все още не е ясно колко точно ще бъдат средствата.

Източник : / БНР /

Коментари