Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Българите живеят с 572 лева на месец“, информира „Труд“, като се позовава на данни на Националния статистически институт. Вестникът коментира, че сумата е доста малка, като се има предвид, че средната заплата за страната нарасна до 1266 лева, но уточнява, че получените заплати, пенсии и социални помощи се разделят между всички членове на семейството. За година доходите на хората са нараснали с 11,3%, отбелязват от НСИ. Това основно се дължи на ръст на доходите от заплати с 11,9 на сто и от пенсии с малко над 11%, допълва „Труд“.

„Плащат до 1200 лева на българи в чужбина да се върнат на работа у нас“, съобщава „24 часа“. До 1200 лв. на месец ще включва специален пакет за да се върнат българите до 54 г. от чужбина, за да се трудят в родината. Той включва разходите за наем, детегледачка, уроци по български и стипендии. Ще се дава и половин минимална заплата към основното възнаграждение, ако изберат да работят в области с ниски възнаграждения, като Шумен, Търговище, Пазарджик. Идеята е да се подкрепят семействата през първата година докато се установят, заяви заместник-социалният министър Зорница Русинова. Очаква се Комитетът за наблюдение да одобри пакета на 12 декември и те да са достъпни още от януари, допълва „24 часа“.

„БГ месото бъкано с антибиотици“, пише в заглавие „Монитор“. Вестникът обяснява, че страната ни е на седма позиция в ЕС по употреба на антибиотици в месото, показват данни на ESVAC. На първо място в негативната класация е Кипър, следван от Италия, Испания и Португалия, допълва „Монитор“.

Източник : / БНР /

Коментари