Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Заплатите леко надолу, но депутатските растат“, пише „24 часа“. Националният статистически институт публикува вчера данни, според които, в края на септември, средната заплата за страната е по-ниска с почти един процент в сравнение с края на юни. В същото време, депутатите и хората във висшето държавно управление са получавали с повече от три процента по-високи възнаграждения.

Държавата за пръв път призна, че две пенсии може да са по-малки от една, пише „Сега“ на първата си страница. Засилват се тревогите, че с първите пенсионери ще дойде срив на доверие в системата, допълва вестникът по повод вчерашното обсъждане на бюджета за обществено осигуряване.

Водещото заглавие на „Земя“ е „Новите пенсионери след 2021 година са яко ощетени. Държавата призна, че се е провалила с втория стълб на пенсионната система.

„Монитор“ информира, че социалният министър Бисер Петков представи три варианта за втората пенсия. Вестникът пише и че Министерството на финансите уверява, че след десет години ще догоним страните с висок стандарт на живот. Става дума за стратегия за развитието ни до 2030 година, в която са предвидени пакет от мерки, сред които повишаване на учителските заплати с 18 на сто.

„Бизнесът притеснен от демографската криза“, пише „Труд“. На заседание на тристранния съвет е разгледана национална програма за развитие на България с визия за следващото десетилетие. Според представителите на икономиката в програмата са заложени както понижени критерии, така и труднопостижими цели.

„Най-богатата община плаща мизерно на медицинските сестри в яслите“, коментира „Сега“. Заплатата не е оправдание, но, до голяма степен, обяснява драстичните случаи на издевателства над бебета в София. В Пловдив заплатата е поне 800 лева, очаква се увеличение до 900, докато в София е около 600 лева, пояснява вестникът.

„Дума“ излиза с водещо заглавие по темата „Пенсиите ще са под прага на бедността“. Става дума за парадокса, че линията на бедност за догодина е по-висока от минималната пенсия според проектобюджета за 2020 година.

„24 часа“ коментира вчерашната прогноза за предсрочни избори у нас на изследователското звено на британската група „Икономист“. Трима политолози, потърсени от вестника – Димитър Ганев, Васил Тончев и Стойчо Стойчев опровергават подобна прогноза с мотива, че икономиката върви добре и проведените тази година избори са дали тласък на управлението.

13 ноември е Международен ден на незрящите хора, припомня „Телеграф“. Азбуката на слепите ще им помага да разгледат 12 икони от Рилския манастир, пише изданието.

Източник : / БНР /

Коментари