Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Достъпът до детска градина на дете без ваксина поставя в риск общественото здраве“, посочват от Българския лекарски съюз, четем в „Труд“. От организацията са силно обезпокоени от решението на сливенския административен съд, че спирането на неваксинираното дете на свещеник Евгения Янакиева е дискриминация. Това съдебно решение е прецедент и на Балканите и в страните от Западна Европа, се казва още в позицията на Съюза до медиите.

„Електрическите тротинетките слизат от тротоара, трябва да се карат с каска и до 25 км в час“, пише „24 часа“. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които се правят през промени в Закона за автомобилните превози. За набиращите популярност у нас превозни средства е предвидена забрана за движение по пътищата, както и по улици, на които е разрешена скорост над 50 км в час. Електрическите тротинетки могат да бъдат управлявани от младежи, навършили 16-години, децата до 14-годишна възраст обаче ще имат право да ги ползват само по велосипедни алеи, уточнява „24 часа“.

„Фонд „Земеделие“ е наложил 38 млн. лв. глоби за къщите за гости“, информира вестник „Сега“. Изданието обяснява, че след разразилия се през пролетта скандал с къщите за гости, ползвани като частни имения, Фондът е открил още нарушения и към момента е написал актове за глоби за 38 млн. лв. Оттам твърдят, че са проверени 288 проекта, наложени са санкции в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а основните провинения били неизпълнение на заложения бизнес план и за обещани, но неразкрити работни места. Списъкът на нарушителите обаче се оказва дълбока тайна, отбелязва „Сега“.

„Природен газ отвсякъде обеща премиерът Борисов, докато инспектираше строителството на газовата връзка между България и Гърция“, пише във водещата си публикация вестник „Дума“. Изданието посочва, че ще доставяме втечнен газ от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан. Газът е суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи, заявил Борисов, цитиран от „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари