Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„10 ноември изцяло дело на Москва“ гласи челото на „24 часа“, посветено на 30-ата годишнина от началото на демократичните промени. Цитирани са тайни доклади на тогавашния американски посланик у нас Сол Полански, според когото Държавният департамент на САЩ „не знаел какво става и ще става в София“. Вестникът допълва очерка си по темата с хронология на поведението на съветския посланик Виктор Шарапов и откъси от дневника на културния министър Георги Йорданов.

„Правото на собственост е постижение №1 на Прехода“, е озаглавено интервю на „Труд“ с икономиста и участник в събитията през 1989 година Красен Станчев. Според ръководителя на Института за пазарна икономика „днес България се намира в най-дългия си период на стопански възход след 1878 година“ и „най-бързо забогатяващата държава в Европейския съюз след 2004“. Според Станчев най-успешното правителство е това на Иван Костов, а най-голямата грешка е „фигурата на главния прокурор в конституцията от 1991 година“

„Блус за голямото щастие“ е друг анализ в същия ежедневник, посветен на цитирам „славния ни Поход към криворазбраните свобода и демокрация“. Авторът Благовест Бенишев развива идеята, че „с характера на обществото ни истинска промяна никога няма да има“.

Демокрацията не идва наготово, тя идва с борба, гласи интервю на „Монитор“ с „едно от лицата на демократичните промени в Русе – Отец Стефан Стефанов. „Колкото и разочарования да са съпътствали промените, всичко е много по-добро от това, което беше до 10 ноември“.

„Фейсбук ще убие и партиите“, гласи анализ в съботния „Сега“. Според автора Петьо Цеков, след като са убили медиите :социалките са на път да убият нещо не по-маловажно – политическите партии“. И причината е, че партийните дебати, преди „нещо тайно“, „сега текат високо и ясно в мрежата“. В „ежедневния си живот“ партията не може да живее във Фейсбук, „това ще я довърши“, продължава статията.

Източник : / БНР /

Коментари