Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Президентът върна избора на Гешев, без да му даде оценка“ е водещото заглавие на вестник „Сега“. Румен Радев разкритикува единствено процедурата, по която Висшият съдебен съвет взе решение за новия главен прокурор, акцентира вестникът. Според публикацията това е било очаквано, но държавният глава не се е осмелил да даде оценка на самата кандидатура. „Сега“ цитира президента, че изборът на обвинител номер 1 засяга всеки български гражданин и затова се изисква да бъдат разсеяни съмненията дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес и върховенството на закона. Темата за отказа на президента да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор е тема и в останалите столични издания. „24 часа“ цитира Гешев с думите: „Благодаря на президента, че спази Конституцията и се произнесе в срок. Процедурата продължава“. Позицията на „Труд“ е в статия на главния редактор на вестника със заглавие: „Не Ви прави чест, господин президент“, в която държавният глава е обвинен в обслужването на интересите на определен кръг лица, силно притеснени от срещата със закона.

Парите на държавата за следващата година, одобрени от водещите парламентарни комисии вчера, са сред основните теми в печата. „Бонуси – ще има коледни добавки за пенсионерите“- акцентира „24 часа“ и цитира финансовия министър Владислав Горанов, който е призовал кметовете да вдигнат местните данъци, ако искат по-добра инфраструктура в населените места. „Управляващите претупаха бюджетите на касата и пенсионното“ – е оценката на вестник „Дума“ и допълва, че този бюджет затвърждава тенденцията българските граждани да са най-бедни в Евросъюза. И акцентът на вестник „Сега“ – Горанов попари надеждите за преизчисляване на старите пенсии. Следващата година те ще бъдат преизчислени с 6,7 на сто, таванът им ще е 1200 лева, а максималният осигурителен доход – 3 хиляди лева.

„19 процента срив на продажбите на дизелови коли у нас“. Тази статистика на Асоциацията на автомобилните производители в Европа е водещото заглавие на „24 часа“. България с огромен скок на регистрациите на автомобили с газови и метанови уредби. Страната ни е абсолютен рекордьор в Европа по продажби на нови коли с фабрично монтирани газови и метанови уредби, пише изданието.

„Монитор“ извежда на първата си страница информацията за арестувани в смолянското село Момчиловци за бране на така наречената гъба на Нострадамус. „Вълчи зъб“ е халюциногенна гъба, която води до транс, тъй като съдържа наркотичното вещество псилоцибин, което е в забранителния списък на дрогите.

Източник : / БНР /

Коментари