Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Вървят преговори всички пенсии да се преизчисляват на база 2015 г.“, информира от първата си страница „24 часа“. Всекидневникът коментира, че за първи път от повече от десет години държавата дава знак на пенсионерите, че пенсиите, които вземат, може да бъдат преизчислени върху по-висок осигурителен доход и така да бъдат увеличени с повече от планираните 6,7%. Националният осигурителен институт е направил изчисления за преизчисление на пенсиите на базата на осигурителния доход за 2015, 2016 и 2017 г., съобщиха от институцията.

Пенсионерските организации се обединили, че е най-разумно да поискат преизчисление със средния осигурителен доход от 2015 г. Неговият размер е 726,40 лв., което според разчетите на НОИ би довело до допълнителен разход от 133,3 млн. лв. на месец за 2020 г. Другото искане на пенсионерските организации е за минимална пенсия от 300 лв., допълва „24 часа“.

„Средно по 1200 лева бонуси ще получат директори на детски градини, както и училищни директори“. Това съобщава „Труд“ като се позовава на решение на правителството, с което се отпускат над 4 561 000 лева за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати. Средствата са спестени от образователното министерство за 2019 година, уточнява изданието.

„Ремонтът на новия парламент хем закъснява, хем поскъпва“, пише вестник „Сега“. Изданието посочва, че само за 4 месеца мащабната реконструкция на бившия партиен дом, която още не е започнала, поскъпна с близо 5 млн. лв. – от 17.5 на 22.6 млн. лв. Това става ясно от новата обществена поръчка, обявена на сайта на парламента за довършителните работи в сградата на пл. „Александър Батенберг“. Процедурата беше стартирана още в края на февруари, но през юли е била прекратена, тъй като подадените оферти не са отговаряли на изискванията. Така прогнозната стойност на целия ремонт на партийния дом и зала „София“ наближава 50 млн. лв., допълва „Сега“.

„Подаваме заявление за лична карта онлайн“, съобщава „Монитор“. Изданието уточнява, че това може да става без да е необходимо ползването на квалифицирано удостоверение за електронен подпис. Решението е на Министерския съвет, като целта е намаляване на административната тежест на гражданите, допълва „Монитор.

„Вноската на България в бюджета на ЕС може да скочи с около 50% в следващия 7-годишен бюджетен период (2021 – 2027 г.) в сравнение с предходния „, пише вестник „Дума“ и посочва, че това става ясно от нови технически изчисления по бъдещата финансова рамка на съюза, представени в Брюксел. Справката на ЕК показва, че в периода от 2014 г. до 2020 г. България плаща средно по 460 млн. евро вноска в европейския бюджет, докато през следващия седемгодишен период сумата ще нарасне до 680 млн. евро средногодишно, което е увеличение с около 50%. Разпределена по години, сумата ще нараства плавно, допълва „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари