Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

На 4-ти ноември водещите страници на вестниците очаквано са посветени на победители и победени във втория тур на местния вот. „Умните и красивите подкрепиха Фандъкова“ е челното заглавие на „24 часа“.

„ГЕРБ загуби изборите в ключови областни градове“, пише на първата си страница вестник „Сега“, а водещото заглавие на „Труд“ е „Честито, адвокат Манолова“.

„24 часа“ обобщава вчерашната битка за местна власт така – „В Пловдив Здравко Димитров убеди, че ще е по-добрият кмет от Иван Тотев“, „Във Варна Портних размаза Костадин Костадинов“, „Бизнесменът Румен Томов, подкрепен от БСП, проби в Благоевград“, „Пенчо Милков от БСП спечели с много в Русе“.

„Дума“ отбелязва на първата си страница: „БСП се завръща в областните градове“ и съобщава, че президентът Радев ще свика среща с ръководството на ЦИК, органите на реда и парламентарните партии заради огромния брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купените гласове. Според държавния глава това компрометира организацията и доверието в изборния процес и затова много от българите не са си направили труда да отидат да гласуват.

Изборният туризъм вече въвлича и деца, пише вестник „Сега“. 10 -годишно дете е било записано в избирателите списъци в Трекляно, Кюстендилско показва репортаж на БТВ, цитиран в изданието.

В някои от селата в общината жителите са по-малко от 10 души, но преди вота в избирателните списъци фигурират 776 имена. „Пътят към Трекляно преди изборите се превръща в магистрала“- тези думи на местните цитира „Сега“, а от общината отричат да има нередности в списъците.

Борисов чисти местни дерибеи, обновява партията след анализ, обобщава „Монитор“. Лидерът на ГЕРБ констатира в изборната нощ, че в партията са се върнали към нормалността.

В по-шарените общински съвети щели да споделят отговорността с останалите партии, а в градове като Русе, Банско и Садански загубата на ГЕРБ била очаквана.

Извън изборната тема столичните вестници коментират изявлението на френския президент Макрон, който предизвика остра реакция още преди два дни. „Двусмислено изявление на Макрон разбуни българската държава“, пише „Сега“. Поводът бяха информации, че пред френско крайнодясно списание, френският президент изразил предпочитание пред легалните мигранти от Африка, вместо нелегални „украински и български канали“. Премиерът Борисов обяви, че в телефонен разговор Макрон го е уверил, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции и добави: „Надявам се Макрон да ни се издължи и за Шенген, и за чакалнята на еврозоната, и за пакет мобилност“.

И още една тема извън изборните резултати- вестник “Труд“ предупреждава, че ограничават ранното пенсиониране, за да се спре дефицита в системата. Мярката е предвидена в Националната стратегия за демографско развитие, като се предлага и повишаване на възрастта за пенсиониране.

Източник : / БНР /

Коментари