Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Външно с протестна нота към Париж: Президентът Макрон обиди българите, пише на първа страница вестник „24 часа“.

Френският държавен глава обяви, че предпочита легални имигранти от Африка, отколкото идващи чрез нелегалните български и украински канали.

Вицепремиерът Екатерина Захариева нареди на посланика на Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство и извика френската посланичка Флоранс Робин за обяснения. Помолено за коментар, френското посолство в София посочи пред „24 часа“, че ще обяви позицията си в понеделник, уточнява публикацията.

Думите на Макрон предизвикаха остри критики не само в България, но също и в Украйна, както и в самата Франция. Киев също привика за разговор посланик Етиен дьо Понсен. След срещата украинската дипломация обяви, че според френския дипломат думите на президента Макрон са били извадени от контекста. В Париж неодобрението идва заради това, че действащ президент е дал интервю за крайнодясно издание. Елисейският дворец обясни това с факта, че Макрон искал да говори на всички французи. Темата е водеща и за „Телеграф“.

Абу Даби може да купи летище, пристанище и земи в България, е водещата тема „24 часа“. С вашата страна можем да развиваме също логистика, транспорт и земеделие, заяви държавният министър в кабинета на Обединените арабски емирства Ахмед Али ал Сайег, който бе у нас дни преди официалната визита в сряда на престолонаследника – шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян.

На втория тур на местните избори над 6 227 000 души ще могат да гласуват за кмет на район. Балотажите в областните градове са 18. Само в две села – Знаменосец и Александрово в община Ловеч, ще има прецедента трилотаж, тъй като по трима кандидати за управници са спечелили равен брой гласове на първи тур, информира „Телеграф“.

Ограничават вноса на коли втора употреба. Махаме печките на твърдо гориво до пет години, четем още в „Телеграф“. Това предвижда националната програма за контрол на въздуха, приета от правителството.

Документът препоръчва промяна на законодателството, така че да се засили техническият преглед на автомобилите преди тяхната регистрация в страната.

И още от страниците на изданието: Ново циганско лято се задава у нас през следващата седмица. В Източна България и северно от планините температурите ще достигнат от 25 до 27 градуса. През втората половина на месеца предстои рязко застудяване, а към 20-ти се очаква и сняг на определени места, включително и в София.

Източник : / БНР /

Коментари