Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„София била хъб на руския военен шпионаж“- това е водещото заглавие на вестник „24 часа“, изведено след разследване на изданието. Изгоненият от България руски дипломат Владимир Русяев, който бил резидент на руското военно разузнаване за целия Балкански полуостров се опитал да вербува директор на българска служба с достъп до класифицирана информация. В София идвали руските шпиони от другите държави на Балканите да получават задачите си, показва разследването на 24 часа. Русяев се интересувал от информация за видове въоръжени сили, разстановка, разходи за отбрана, ново въоръжение – за нашите и на съюзниците ни армии и флот. Съботните издания на вестниците цитират и премиера Борисов, който в интервю за бТВ каза, че човекът от службите, за когото е имало опит да бъде вербуван, е бил коректен към родината, като е разказал всичко навреме.

„Вирусите вече вилнеят, след месец – грип“- пише на първата си страница вестник „Труд“. През януари и февруари се очаква пикът на епидемията, предупреждава главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове. Очаква се да ни атакуват щамовете „Бризбейн“ и „Канзас“. Тъй като те са отскоро в страната, не са боледували много хора от тях, затова няма изграден имунитет.

От средата на януари пощите ще носят вестниците, пише вестник „24 часа“. Държавното дружество влиза в разпространението на печатните издания, за да се разсее усещането за монопол и за това, че някой извива ръцете на издателите, обяснил транспортният министър Росен Желязков. Вестниците ще бъдат разпространявани по 18 национални и 115 регионални маршрута.

Повишават осигуровките на фермерите с 58 лева, отбелязва вестник „Труд“. За година стопаните ще трябва да дадат 700 лева повече. Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютютнопроизводителите ще се увеличи от 400 на 610 лева, колкото ще бъде минималната работна заплата. Това е записано в бюджета за следващата година. В голямо интервю в „Труд“ финансистът Любомир Дацов успокоява, че още не е дошло времето за стагнация в икономиката.

70 хиляди долара да тренираш като Григор Димитров в САЩ, пише вестник „Монитор“ на първата си страница. За сравнение – 3 хиляди лева струва у нас тенис-обучението на младите таланти., които искат да тренират като звездите. Все повече деца, сред които и българчета се учат от най-добрите в тенис академиите, където таксите започват от 40 хиляди евро на година. У нас над 140 млади надежди има в школата в родния град на Григор Димитров- Хасково, отбелязва „Монитор“.

Източник : / БНР /

Коментари