Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Половин милион бюлетини – на боклука“, съобщава „Труд“. Вестникът посочва, че рекорден брой недействителни гласове за общински съветници са регистрирани при преброяването на вота от първия тур на местните избори. Бюлетините, които отиват в коша, са 15,1% или 355 077. На изборите през 2015-а процентът на недействителните гласове за съветници е бил 14,09 на сто. Европейската норма за невалиди бюлетини е между 2 и 4%, отбелязва „Труд“.

„Русия пробва да ни прати военен аташе от ограничителен списък на ЕС. Външно му отказа виза“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. “Поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста “аташе по въпросите на отбраната” в руското посолство в София”, отбелязва изданието, като се позовава на прессъобщение от външното ни министерство. Оттам обаче изрично уточняват, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата, а за решението е била уведомена руската страна. От свои източници “24 часа” научил, че предлаганият от Москва за военен аташе е бил в ограничителен списък на ЕС.

„София нарочи втори руски дипломат“, пише по темата вестник „Сега“. Напрежението между България и Русия расте буквално с часове. След като стана ясно, че първият секретар на руското посолство в София е обявен за персона нон грата и е поканен да напусне страната, външното ни министерство съобщи, че не е издало виза на руски военен аташе. Руската страна засега е пестелива в коментарите си, като предупреждава, че си запазва правото за ответна реакция. В същото време преди седмица България е пуснала два руски военнотранспортни самолета, натоварени с комплекси С-400 за учение в Сърбия, допълва в публикацията си „Сега“.

„Пощите с по-високи цени от утре“, информира вестник „Дума“. С близо 7% поскъпват писмата и малките пакети без предимство за страната, съобщиха от дружеството. Цените на писмовните пратки с голям формат се повишават с 15%. За чужбина поскъпването на писмата и малките пратки е около 15%. Цените на препоръчаните пратки за чужбина в голям формат, които са с предимство, се вдигат между 7 и 20%, уточнява „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари