Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Задава се увеличение на такса смет догодина, предупреждава вестник „Дума“ от първата си страница. Бившият изпълнителен директор на Сдружението на общините Гинка Чавдарова припомня, че таксата трябва да се актуализира догодина според наредба на екоминистреството. Актуализацията ще е почти двойна, въпреки че общините се опитват да договорят по-плавен ръст.

Дори и за надница от 50 лева на ден няма желаещи да работят селскостопански труд, пише „Земя“. Данните са от заседание във Варна на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци. Това налага да се назначават работници от Украйна, на които се осигуряват квартира, храна и минимално заплащане от 800 лева за месец.

Внасяме огромни количества пържоли и кренвирши от Европейския съюз заради неравни агросубсидии и липса на национални агрополитики, пише „Сега“.

През последните години страната ни поддържа дефицит от близо 400 млн. лева годишно от внос на месо, без да става дума за млечните продукти, при които размерът на годишния дефицит е същият, конкретизира вестникът.

От януари до края на август сме изяли повече фалшиво сирене спрямо същия период на миналата година, информира „Труд“. Данните са на Министерството на земеделието.

Агростатистиката отчита и че все пак през последните три години намалява производството на сирене с палма. Цените продължават да се покачват, кашкавалът поскъпва въпреки че млякото е евтино.

„Труд“ пише, че пазарът ни е залят от вносни млечни продукти от Полша, Германия и Румъния. Износът на български сирена, който и без това е слаб, се свива.

В интервю за „Телеграф“, гъбарят Люлин Стаменов съобщава, че италиански камиони изнасят гъбите ни на десетократно по-висока цена. Стаменов се занимава с гъби от близо петдесет години. Тази година засушаването е причина за слаба реколта, пояснява той.

„Бизнесът у нас е притеснен, очаква свиване на износа“, пише „24 часа“. Забавянето на икономиката вече се чувства в промишлеността. Намалял е износът на ток с 22 на сто спрямо миналата година, пише изданието.

30 години се търси вариант за бърза сухопътна връзка между Варна и Бургас, припомня „Монитор“. Сега инженери проучват трасето за магистрала „Черно море“ със скорост от 120 километра в час. Поръчката на пътната агенция е да се разработят поне три варианта, в които да има връзка с градовете по бъдещия аутобан на базата на сега съществуващите пътища към тях.

Вестниците информират за починалото деветгодишно момче от Кардам с предположение, че е заради изядената от него наденица и вафла. Според „24 часа“ прокуратурата разследва трагедията в семейството с основна версия хранително отравяне. Лекарите все още се борят за живота на по-голямата сестра на починалия Стефан.

Друго предупреждение отправя от първата си страница „Монитор“ – „Ало измамниците са най-агресивни по Коледа“. До седем пъти повече стават опитите за измама по телефона по Рождество Христово, въпреки че шашмите са намалели от началото на годината с 40 на сто.

Източник : / БНР /

Коментари