Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Все повече избиратели търсят алтернатива извън големите партии“, пише вестник „Сега“. Изданието коментира, че българските гласоподаватели все по-активно търсят алтернатива на политическото статукво или предпочитат да гласуват с „Не подкрепям никого“, а мнозина изобщо се отказват да гласуват, за което говори слабата избирателна активност в страната, пише в публикация по темата вестник „Сега“.

„Разследват първи секретар на руското посолство за шпионаж у нас, той напуска страната“, информира „24 часа“. Вестникът посочва, че специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление срещу републиката. То започнало след сигнал от ДАНС. Прокурорите и агентите на спецслужбата установили, че от септември миналата година дипломатът събирал информация, представляваща държавна тайна. Делото е спряно, защото руският гражданин се ползва с имунитет, допълва „24 часа“.

„Стрес мъчи 9 от 10 учители“. Това съобщава „Труд“ като се позовава на първото национално представително проучване за диагностиката на синдрома на прегряване, известен като бърнаут, при педагогическите специалисти. Изследването е към края си и предварителните резултати показват, че на първо място като стресов фактор при 9 от 10 учители е прекомерното административно натоварване, следвано от агресията сред децата. Очаква се около 60% от преподавателите да страдат от изхабяване на работното място. В Европа бърнаутът е доказан при 30-40 на сто от учителите. Това посочва д-р Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование“, цитиран от „Труд“.

„Парите за седмица ни стигат за 11 кг кашкавал“, пише „Монитор“. Ветсникът изчислява, че със сумата от 140 лева, които са една четвърт от минималната заплата и се предполага, че трябва да стигнат за седмица, можем да си купим 11 кг кашкавал. Със същата сума можем да напълним хладилника с 5-6 кг шунка, допълва изданието.

„Украинските туристи у нас са повече от руските“, съобщава „Дума“, като се позовава на данни на НСИ за септември. Почивалите в България граждани на Украйна са 42 хил., а на Русия – 37 хил. За година броят на руснаците намалява с 14%, а на украинците расте с 27%.

Източник : / БНР /

Коментари