Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„В неделя спим с час повече, после избираме кметове“, напомня „24 часа“. В София и в Бургас употребата на алкохол не е забранена в изборния ден, но в Пловдив, Варна и Стара Загора има заповед да не се продават, сервират и да не се употребяват спиртни напитки на 27 октомври.

„Труд“ предупреждава от първа страница за онлайн продажба на лъжливо хапче против високо кръвно налягане. От дирекция „Борба с организираната престъпност“ са по следите на измамата. Проверка на екип на вестника установява, че предлаганият медикамент ReCardio не е в базата данни на Агенцията по безопабсност на храните.

Заради чумата по свинете ядем по.малко колбаси, информира „Монитор“. Цените са повишени с 40 на сто заради дефицит на суровини. От асоциацията на месопреработвателите уверяват, че до края на годината цените ще останат на това равнище.

Три четвърти от електроенергията , потребявана от домакинствата в Европейския съюз, е за отопление или за разхлаждане, пише „Сега“. В днешния си брой изданието предлага няколко начина как да имаме по-малки сметки за консумиран ток и вода у дома. Например бойлерът трябва да загрява водата до не повече от 60 градуса, а прозорците ни да са с двойни стъкла.

„Плодолечението е полезно за цялата нация“, заявява в „Труд“ д-р Румяна Йорданова от град Попово. Спазвайки програмата за хранене с плодове, мед и чай, тя е отслабнала с над 20 килограма от началото на годината и е преодоляла няколко хронични болести. Нито веднъж не е имала остро респираторно заболяване въпреки работата й като педиатър.

На какво се дължи разривът между генерациите и защо съвременните деца не са като нас, пита „Монитор“. Вестникът предлага съвети какво да правим като родители, за да преодолеем различията в поколенията. Специалистите подчертават, че трябва много да се работи, за да се промени или възпита мисленето у детето.

Камарата на строителите отличи най-добрите компании в навечерието на днешния Димитровден, професионален празник на строителите, пише „24 часа“. За първи път беше връчена награда за цялостен принос, за инвеститор в човешки капитал и за най-динамично развиваща се компания. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, гост на тържеството, през 2020 година пред бранша най-голямото предизвикателство ще са ВиК проектите, ще се работи по близо 800 км водопроводна мрежа в страната.

След Димитровден е циганското лято. Тази година, след днешния празник, ще има три-четири топли дни, прогнозират синоптици, цитирани от „Телеграф“. Краят на високите температури идва в средата на следващата седмица, в четвъртък се очакват първите валежи от сняг по високите места.

„Мегалитът над Бузовград е българският Стоунхендж“, пише „Сега“. Светилището е скулптура от камъни, подредена седемнайсет века преди Христа. Слънчевите лъчи преминават през процепа на мегалита и се отразяват в отсрещната скала в деня на лятното слънцестоене, разказва пътеписът.

Източник : / БНР /

Коментари