Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Сестрите повярвали на Ананиев за последно“, пише вестник „Дума“. Това ще е последният път, в който ще повярваме, заяви участвалата във вчерашната среща със здравния министър Кирил Ананиев медицинска сестра Веселина Ганчева. Седем от протестиращите се срещнаха с него, но след разговора отказаха да излязат от сградата. Те заплашиха, че ще останат вътре, докато не видят, че се работи по исканията им. Барикадиралите се все пак напуснаха министерството около 16 ч. От ведомството ги убедили, че са изготвени правила и стандарти, които, „ако сега ги вкарат, до началото на следващата година би трябвало да усетят разлика в заплатите си“, информира „Дума“.

„Патриотичен“ вицепремиер скандално сравни ултрасите с екоактивистите“, пише в заглавие вестник „Сега“. Изданието обяснява, че футболният скандал с позорната загуба на националния ни отбор от Англия, съпътствана с расистки обиди и нацистки знаци от хулигани, придоби рязко политически оттенък и властта с удоволствие го яхна. „Сега“ коментира, че и без това нажежената обстановка буквално бе взривена от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Президентът Румен Радев пък обобщи, че „футболът е огледало на състоянието на държавата“. Каквото ни е управлението на държавата, такова е управлението и на българския футбол“, допълва изданието.

„По идея на автомобилния клъстер България вдига офертата си за „Фолскваген“. Отново се намесва и Румъния“, информира на първата си страница „24 часа“. България е готова да удвои офертата си за нов завод на компанията, съобщи президентът в периода 2012-2017 Росен Плевнелиев, който е почетен председател на “Автомобилен клъстер България”. Стойността на предложението ни можело да се вдигне от 135 на 260 млн. евро. Идеята е държавата да подпомогне обучението на кадри за нуждите на автомобилния концерн, да предложи изграждането на международен логистичен център до завода и да сътрудничи с дъщерни фирми на „Фолскваген“ за електрически автомобили. Идеите за подобрение на офертата на България още не са предложени, тъй като официално компанията не е поискала да поднови преговорите със страната ни, уточнява „24 часа“.

„Купуваме 9 пъти по-малко нови коли от германците“, съобщава „Труд“. Вестникът обяснява, че България е единствената страна в ЕС със спад на продажбите на нови автомобили през септември. Спадът за месеца е с 8,6% на годишна база, сочат данните на Европейската асоциация за производителите на автомобили. Най-много нови коли купуват в Люксембург. На второ място е Белгия. След това е Германия, Дания и Австрия, посочва в публикацията си „Труд“.

Източник : / БНР /

Коментари