Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Властта внезапно се стресна от ситуацията в Сирия“, пише „Сега“ на първа страница. Премиерът свика спешно Съвета по сигурност, като преди това уверяваше, че няма място за тревога. В рубриката си „Наблюдател“, вестникът коментира, цитирам, „Единствен българският премиер не вижда или не иска да види истинското състояние, като използва обстоятелството, че никой дори и не помисля да се установи в България“.

От 1 януари догодина вдигат минималната заплата с 50 лева, информира „Труд“. Тя ще е 610 при сегашен размер 560. Вестникът се позовава на социалния министър Бисер Петков.

„Животът е поевтинял през септември заради спад на цените в транспорта и туризма“, пише „24 часа“. Разходите за образование обаче са се повишили с близо две на сто. Данните са на националната статистика.

София е девета в Европа по поскъпване на жилищата, пише „Монитор“. Новите жилища в крайните квартали са причина за по-високите цени, поясняват брокери. Купувачите продължават да предпочитат по-малки апартаменти.

Работници завлечени със заплати в размер на 13 млн. лева, съобщава още „Монитор“. Разкрити са нередности във всяко едно от проверяваните предприятия и фирми, пояснява изданието. Информацията е на Главната инспекция по труда.

Банки взимат процент или фиксирана сума, когато кандидатстваме за кредит, съобщава „Телеграф“. Броим 250 лева, е изчислил вестникът. Плащаме и при предсрочно погасяване на заема един процент от сумата като такса.

„Година след „Мостовете в риск“, какво се случва на магистрала „Тракия“ – статия във вестник „Сега“. Става дума за журналистическа проверка на сайта „дир.бг“ преди година и последствията от писаното тогава. Проверката е показала 42-годишни греди, които крепят, на 20-ия километър, големия железен мост – сега се извършва ремонт.

„Ученик от Пловдив в топ 5 на прочутия технологичен институт в Масачузетс, информира „24 часа“ в поредицата си „Отличниците на България“. Димитър Чакъров впечатлил преподавателите си с математически проект. Мечтата му е да отговори на една от седемте нерешени задачи на хилядолетието.

Децата на убитите в Чикаго българи събират пари, за да върнат телата им в родината, пише „Труд“. Необходими са 50 хил. долара.

Убиецът поляк бил с психически проблеми през последните две години, след като фалирал.

Над хиляда са изоставените деца у нас за една година, е водещото заглавие на „Земя“.

„Дума“ информира за подписка в Бургас срещу горенето на отпадъци в местната топлоцентрала.

Източник : / БНР /

Коментари