Общество

Преглед на печата

Написано от Пещераинфо

„20 % спад на туристите през септември, общо за сезона – 292 хиляди по-малко“, информира „24 часа“. Заради по-ниските цени е регистриран ръст на български туристи с 14 на сто. Данните са за Южното Черноморие.

„България се нарежда на осмо място в Европейския съюз по ръст на цените на недвижимите имоти“, съобщава „Труд“. Спрямо предходното тримесечие страната ни е четвърта в Общността по поскъпване на жилищата, отчита Евростат. Само в Италия е регистрирано поевтиняване, и то минимално, под един процент. Според националната статистика в София новите жилища са поскъпнали рекордно, пише още „Труд“. Увеличението за една година е с 18,6 на сто. Бизнес имотите носят доходност от 8 на сто. Най-голяма печалба осигуряват индустриалните терени, показва статистиката.

„Добруджа сее рекордните един милион и 500 хиляди декара с жито“, информира „Земя“. Възвръща се интересът сред земеделските производители към българската селекция пшеница. Вестникът информира и че първият продаден тютюн у нас е с високата цена от 3 лева и 40 стотинки на килограм.

„Американци в Пловдив обещават две хиляди лева заплата“, съобщава „24 часа“. Американска компания, обслужваща фирми в 17 държави, ще разкрие поредния си офис у нас догодина, в който ще има 300 работни места. Търсят се млади и образовани хора.

„Масова истерия изпразни ромски училища в Сливен и Карнобат“ е водещата тема на „Сега“. Според министъра на образованието Красимир Вълчев „oобре организирани групи“ спекулират със страховете на родителите. Източници на вестника посочват две версии: протестиращи срещу стратегията на детето или пък съзнателно търсено напрежение преди изборите.

Темата е водеща и за „Дума“= „Страх от социалните работници изпразни училища, пише опозиционното издание . Роми изведоха децата си от класните стаи в Сливенско и Бургаско.

Диетологът проф. Донка Байкова предупреждава в интервю за „Телеграф“, че всяко пето дете у нас е с наднормено тегло. Световната здравна организация е препоръчала да намалим със сто калории енергийната стойност на дневното меню на подрастващите. България се доближава до негативните тенденции в световен мащаб, водещи до пандемия от затлъстяване и наднормено тегло, пояснява проф. Байкова.

„Медицинският надзор най-сетне се заема с тъканните банки“, съобщава „Сега“. Родители сезираха прокуратурата заради затворения „Крио сейв“ – български клон на фирма, съхраняваща тъкан от пъпна връв на новородено. Повече от сто семейства са платили за тази услуга и изискват проверка на случая, пояснява изданието.

„Всеки втори отказва донорство за близък в мозъчна смърт“ пише „Монитор“ По селата хората отказват да дарят органи на своите роднини заради суеверия. Повече от хиляда и сто души очакват трансплантация, за да спасят живота си.

„Много от знаците по пътищата не съответстват на маркировката“, казва, в интервю в „Монитор“ Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофа. Според него повдигнатите пешеходни пътеки могат да намалят жертвите на пътя три пъти. Той се притеснява и че хората масово не използват колани, когато пътуват в колата или в автобуса.

Източник : / БНР /

Коментари