Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„София загуби дело за 1,7 млн. лева срещу регионалното министерство“, съобщава вестник „Сега“. Изданието обяснява, че Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените дела срещу наложени от регионалното министерство крупни санкции по европроекти.

Според решение на Административния съд – София ведомството правилно е наказало Общината с финансова корекция в размер на над 1,7 млрд. лева за допуснати нарушения при провеждане на поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини.

Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“. В съда текат и други дела за допуснати от общината нередности по европроекти, но при повечето от тях съдът ще се произнесе след изборите, допълва в публикацията си „Сега“.

„Започват преговори за ускорен строеж на „Турски поток“, съобщава вестник „Дума“. Изданието цитира интервю на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ, в което тя казва, че България преговаря със строителя на „Турски поток“ през страната „Аркад“, за ускорено изграждане на газопровода. Преди дни тя обяви, че първите 11 километра ще бъдат построени още през октомври.

Двете части на тръбата, за България и Турция, ще бъдат пуснати в експлоатация преди края на годината, обяви Дмитрий Хандога, зам.-началник на отдел „Газпром“, цитиран от „Русия днес“.

Той добави, че „Газпром“ ще е готов да снабдява и България с газ по тръбата от 1 януари 2020 г. Въпроса дали това ще е възможно, Хадога препрати към София, посочва в публикацията си „Дума“.

„Ипотеките рекордно евтини“, съобщава „24 часа“. Всекидневникът цитира кредитния консултант Тихомир Тошев, който твърди, че тази есен се очертава силен сезон за пазара на ипотечни кредити и нищо чудно някои промоции да стигнат до рекордно ниските 2,5% годишна лихва.

В момента актуалните оферти на банките за стандартен заем за покупка на жилище са за лихви между 2,95 и 3,8%. Това е около и над 2 пъти по-малко, отколкото по време на имотния бум отпреди 2009 година, уточнява „24 часа“.

„Дрога мутант залива пазара“, информира „Труд“. Новата дрога, често маскирана като соли за вана, ароматизатори за вана, растителна тор или чай, залива черния пазар у нас, посочва д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции“ в Община Варна. По думите му наркотиците мутанти водят до агресия, инфаркт и инсулт, допълва „Труд“.

Източник : / БНР /

Коментари