Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Водеща новина за неделното издание на „24 часа“ е учредяването на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“. „Кой освен Слави е в партията му? Не се разбра – беше масонско тайнство“, гласи заглавието на вестника по повод строгите мерки за сигурност и липсата на информация по време на учредяването. По-късно до медиите бе изпратена кратка информация, от която стана ясно, че лидер е самият Трифонов, а негови заместници са сценаристите Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев. „Няма такава държава“ ще работи за смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, дистанционно и електронно гласуване, както и за въвеждане на задължително гласуване на избори.

Митничарите получават правомощия да възпират изнасянето на суми над 30 хиляди лева, когато те се носят от лица с публични задължения. Това гласят промени във Валутния закон, предложени за обществено обсъждане от Министерството на финансите, съобщава „Телеграф“. В момента при пресичането на европейската граница лицата трябва да декларират сумите над 10 хиляди евро. Глобата за нарушителите физически лица е между 1000 и 3000 лева. С измененията се предвижда нарушителите да плащат глоба, която да е равна на една пета от недекларираната сума.

Проверка на пътната маркировка ще бъде извършена в цялата страна, съобщава „Телеграф“. Специален уред ще покаже дали положената маркировка отговаря на минималните изисквания за дневно и нощно светлоотражение. Измерванията са организирани от Института за пътна безопасност и целта е да се установи дали маркировката може правилно да информира шофьорите за пътната обстановка.

„24 часа“ съобщава за предложението на Дания Европейският съюз да се освободи от всички коли на бензин и дизел до 2040 г., а от 2030-а да спре продажбата на нови коли, захранвани с изкопаеми горива. Целта е по-ефективната борба с климатичните промени. Предложението е било направено на среща на министрите на околната среда на Европейския съюз в Люксембург и е било подкрепено от още 10 страни.

Източник : / БНР /

Коментари