Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Бензинът и дизелът няма да поскъпват поне до нова година“, информира „24 часа“. Уверението идва от Петролната и газова асоциация. От асоциацията настояват съдът да отмени изписването на доставните цени на горивата върху касовите бележки.

„Търговци надуват цената на свинското месо“, информира „Труд“. На световните борси цената е намаляла до долар и 44 цента за килограм на едро, а у нас свинското месо поскъпва до 8 лева и 50 стотинки. Специалисти обясняват този факт, че у нас се внася поевтиняло месо и се реализират бързи печалби.

„Фалитът на „Томас Кук“ беше предизвестен от три години, казва в интервю за „Стандарт“ Бранимир Ботев, бивш заместник-министър на туризма. Според него министър Николина Ангелкова е знаела, но е мълчала и не е предупредила бранша. Ботев прогнозира тежки удари за летища, хотелиери, строители и представители на хранително-вкусовата промишленост.

„Кабинетът е лъгал цели пет месеца медицинските сестри за заплатите им“ е водещото заглавие на „Сега“. Министърът на здравеопазването се оплете как обещаните 50 милиона лева са намалени на шест милиона. Вестникът коментира, че не е станало ясно защо чак сега разбираме за този проблем. „Сега“ помества и разследване на тема „Как здравното министерство загуби войната за метадоновата програма в столичния квартал „Младост“.

„Излъгаха сестрите за увеличените заплати“ е водещо заглавие и на „Дума“.

„Расте броят на жертвите на психопати в семейството“, предупреждава в интервю за „Труд“ клиничният психолог Адриан Аврамов. „Най-честата причина за отключване на зачестилите напоследък паник атаки при много хора е самотата“, подчертава той. Нараства и броят на зависимите от алкохол и други вещества възрастни и деца, информира още психологът Адриан Аврамов.

В навечерието на есенно-зимните заболявания д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, предупреждава в интервю за „Монитор“, че есенните вируси ще ни мъчат от три до пет дни. Те са съпроводени с хрема, болки в гърлото, може да са без температура. В края на октомври се очакват безплатните ваксини против грип за възрастните хора.

След като Съединените щати наложиха мита на различни европейски стоки, потърпевши са и българското мляко и сирене, пише „Телеграф“. От 18 октомври родните продукти ще бъдат облагани с 25 на сто мито. От Брюксел готвят ответни санкции.

Агенцията по храните е разкрила, че най-много са лъгали за прасета в задния двор стопани от Кюстендилско, пише „Монитор“. На стопаните са дадени близо девет милиона лева компенсации, отчитат ветеринарните чиновници.

„Палмовото масло уби родното мляко“, пише „Земя“. Мандрите продължават да бълват фалшиви млечни продукти.

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверки на енергодружествата за подготовката им за зимния отоплителен сезон, съобщава „24 часа“. Ще се проверява също състоянието на съоръженията, казват от енергийния регулатор. Ще се проверява и как дружествата са подобрили дейността си след жалби на потребители от ниското качество на електроенергията.

В интервю за „Стандарт“ генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов заявява: „Винаги съм бил против разделението в БНР“. Според него хора извън медията искат дестабилизация, за да прикрият нечисти сделки. Все още е рано да се кажат резултатите от назначените от прокуратурата, СЕМ и парламентарната медийна комисия проверки, става ясно от интервюто.

Източник : / БНР /

Коментари