Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Великобритания продължава да бъде най-желана дестинация за кандидат-студентите. Интересът към Холандия продължава да расте. Завършилите езикова гимназия пък най-често се насочват към Испания и Италия, уточнява „Монитор“.

„Кабинетът е раздал извънредно над половин милиард лева“, съобщава в заглавие на първата си страница вестник „Сега“.

Изданието уточнява, че от началото на годината до сега правителството е отпуснало допълнителни разходи за над 550 млн. лв. на министерства, общини и други държавни ведомства. От министерските постановления става ясно, че над 50% от тези пари – над 300 млн. лв., са непредвидени харчове, които ще бъдат покрити чрез преструктуриране на други разходи в бюджета. Вече е изчерпан и предвиденият със Закона за бюджета за тази година лимит от 1 млрд. лв. нов държавен дълг, допълва „Сега“.

„Всяка втора община с огромни дългове“, пише вестник „Дума“, като се позовава на данни на Министерството на финансите за първите шест месеца на годината.

Задълженията към края на юни тази година са в размер на над 132 млн. лева, в това число по бюджета на общините – 123.9 млн. лв. Останалите 134 общини в страната завършват второто тримесечие без просрочени задължения. Общините, които имат най-големи дългове, са Видин – 11.4 млн. лв., Пазарджик – 20.6 млн. лв., Смолян – 14.3 млн. лв., Стара Загора – 13.4 млн. лв., и Кърджали – 8.1 млн. лв., посочва в публикацията си „Дума“.

„25 дни арест за системни нарушители на закона“, пише „Труд“. Вестникът уточнява, че с гласуваните на първо четене изменения в Закона за административните нарушения и наказания се предвижда безвъзмезден труд в полза на обществото за системни нарушители на закона, а за най-непоправимите – до 25 дни задържане в териториалните структури на МВР. Целта на поправките е да бъдат превъзпитани безнаказаните с години бракониери и дори наглите шофьори, посочва „Труд“.

„Есенен вирус плъзна в София, Стара Загора и Пловдив“, съобщава „24 часа“. Симптомите са хрема, кихане, възпаление и болки в гърлото. Това обаче не е грип, посочва микробиологът проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му източникът на заразата е болният, а вирусите се разпространяват с мръсните ръце или предмети, допълва „24 часа“.

Източник : / БНР /

Коментари