Общество

Преглед на печата

Написано от Пещераинфо

„Всеки ден фалира по една българска компания“, пише „Сега“ на първа страница. Една пета от фирмите у нас са застрашени от неплатежоспособност. Данните са от традиционно проучване на компания за управление на риска. Вестникът подчертава, че тази констатация е в силно противоречие с интервю на министъра на икономиката Емил Караниколов, който твърди, че у нас няма затворено предприятие в последните месеци. „Сега“ предлага още актуални теми : анализ за топлоцентралите на Христо Ковачки, озаглавен „Топла вода и ток с дъх на боклук“ и икономически коментар, в който се казва: „Бюрокрацията убива предимствата на ниските данъци в България“.

„Монитор“ информира от първата си страница: „Камери следят пътя на боклука“, екоинспекциите ще наблюдават в реално време заводи и топлоцентрали. Това предвиждат промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, приети на второ четене от депутатите в Комисията по околна среда.

„България далеч от рецесия, ръстът – 3,5 на сто тази година“, информира „24 часа“. Повишение на износа и вътрешно потребление подкрепят икономиката, допълва вестникът, като цитира прогнози на две международни банки с клонове у нас. „Банките все по-богати“ пише „Дума“. През август печалбата им надхвърля 1 милиард и 200 милиона лева, според официални данни на БНБ.

В анализ главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов пише в „24 часа“: „Работа има, но работниците рекордно не достигат“. Богданов пояснява, че ситуацията у нас не е по-различна от тази в повечето източноевропейски икономики. Едно от трите решения, най-важно в дългосрочен план, е дълбока структурна реформация на икономиката, предлага икономистът.

„Труд“ предлага анализ на агенция „Блумбърг“ за това защо младите напускат Източна Европа. „За талантите тук няма място“, се казва в заглавието. Новата епоха в пазара на труда за работа чрез глобални независими платформи е поредната пропусната възможност за най-бедните страни в Европа, след като остарялото законодателство не успява да спре изтичането на мозъци, пише в коментара. Отчита се, че само през 2016 година 600 хиляди граждани на Румъния, Сърбия и Украйна са заминали да работят в чужбина. В интервю за „Труд“ новият директор на Националната служба „Охрана“ , бригаден генерал Красимир Станчев, уверява, че първата му задача е да спре текучеството.

В интервю за „Монитор“ доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека при БАН съобщава, че сърдечносъдовите и онкозаболяванията са сред водещите причини за умиране в средна възраст. Тя е убедена, че профилактичните прегледи могат да намалят с 30 на сто случаите на преждевременна смърт.

„Земя“ пише за промените в отчитане на топлофикациите от този есенно-зимен сезон – собствениците сами ще определят колко да плащаме за сградна инсталация.

„Телеграф“ информира, че парното отопление в София ще бъде задействано в края на месеца. Централното отопление може да бъде пуснато и по-рано при поискване от абонатите.

Източник : / БНР /

Коментари