Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Премиерът Борисов към Скопие: Дръжте се братски, ако искате в Евросъюза“, пише „Труд“. Всекидневникът посочва, че след извънредната среща при президента Румен Радев премиерът Бойко Борисов е втвърдил тона към Скопие и е дал да се разбере, че Северна Македония ще получи подкрепата ни за започване преговори за членство в ЕС, ако съседите ни спрат с пропагандата в историята. Държавият глава от своя страна заяви, че е необходимо да се разработи националана позиция с ясни критерии, които да защитят българския национален интерес, уточнява „Труд“.

„България ще догонва средните нива в Европейския съюз в икономиката, екологията, иновациите, образованието, социалните грижи и т.н., но с бавни, ситни стъпки. Това пише вестник „Сега“, като се позовава на данни от Националната програма за развитие 2030, публикувана за обществено обсъждане от Министерския съвет. Изданието коментира, че основните три цели в програмата са технологична трансформация, демографски подем и намаляване на неравенствата. Те обаче биха могли да се постигнат само, ако останалите страни в съюза стоят на едно място, а уверенията за изпреварващ растеж изглеждат по-скоро игра на думи, допълва „Сега“.

„Томас Кук“ не е в регистъра на туроператорите“, съобщава вестник „Дума“. Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически регистър, е фалиралият „Томас Кук“. Това заяви в интервю за БНР председателят на сдружението „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева. Според нея с това Министерството на туризма е допуснало огромна слабост. Пред „Дума“ директорът на Института за анализи и оценки на информационна среда в туризма Румен Драганов посочва, че „Томас Кук“ не е регистрирана по българското законодателство. Ако това беше така, компанията трябваше да представи в Министерството на туризма застраховка „Отговорност на туроператора“. Според него липсата на такава застраховка в известна степен е пречка хотелиерите да предявяват искове към фирмата за нанесени щети.

„Надзорният съвет на “Фолксваген” отложи решението за завода в Турция след атака от Брюксел“, информира „24 часа“. Вестникът обяснява, че въпреки масирания натиск на катарските акционери и определени високопоставени членове на Управителния съвет, топшефовете от Надзорния съвет са призовали за още анализи и събиране на информация. Това е петият път, при който Надзорният съвет отлага решението за нов завод, което според анализаторите означава, че акционерите не са уверени в дългосрочните ползи от партньорството с турския президент Ердоган, допълва „24 часа“.

Източник : / БНР /

Коментари