Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Избихме се в европейския Ден без жертви на пътя“ пише „Труд“ на първа страница. Петима загинаха, 25 бяха ранени при станалите вчера 21 тежки катастрофи.

Финансистът Емил Хърсев обяснява в „24 часа“ защо Кристалина Георгиева е точният човек начело на Международния валутен фонд сега. „Тя е експерт в постигането на консенсуси и управляеми решения“, пояснява Хърсев. Според него Кристалина Георгиева на върха на МВФ е шанс за световната икономика .

„Чужди университети купиха изследването ни за Шекспир“ пише „Телеграф“. Става дума за изследване на актьора Ицхак Финци и съпругата му Лиза Боева. Двамата са направили туристическа карта с местата от пиесите на световно известния драматург.

„Сега“ предлага анализ, озаглавен „Грета тунберг – врагът на индивидуалните права и стремежа към щастие“. Шведската екоактивистка стана повод за много коментари през отиващата си седмица с поведението си, определяно от доста анализатори като комсомолско.

В „Сега“ можете да прочетете още един анализ – на музикалния критик Владимир Гаджев, озаглавен „Музикалната ни емиграция е част от бедността ни“.

Двамата от популярния преди десетилетия в диско и попмузиката дует „Братя Аргирови“ споделят в интервю за „Труд“: „В България сме щастливци“. Светослав Аргиров, който живее в Норвегия, коментира, че българите сме щастливи с климата и природата, които имаме, но не умеем да ги ценим. Благовест Аргиров съобщава за новата песен на дуета след прекъсване от 22 години .

„Българите имат безплатен достъп до иновативните терапии срещу онкохематологичните заболявания“, уверява в интервю за „24 часа“ д-р Жанет Попова от пловдивската болница „Свети Георги“. Д-р Попова подчертава, че е важно пациентите да получат консултация отспециалист най-скоро след появата на симптоми, за да започне лечение. Тогава диагнозата няма да доведе до фатален край, убедена е тя.

Проблемите в Българското национално радио са една от общите теми на днешните вестници, отразени най-често така, както е в „Монитор“. Вестникът пише „Сметната палата проверява хонорарите в БНР“. СЕМ иска шефът да подаде оставка. Изданието цитира и отговора на директора Светослав Костов „Няма да подам, така наречената редколегия лъже“.

Според прогноза за времето, цитирана от „Телеграф“, лятото се завръща, ще стане по-хладно чак следващата събота.

Източник : / БНР /

Коментари