Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„България остава в Топ 5 на Европейския съюз по отпаднали от училище деца“, е водещото заглавие на вестник „Сега“. Материалната база е остаряла, бюджетът за образование е нисък, а учителите спешно се нуждаят от квалификация – това са част от изводите на обзора на Еврокомисията за образование и обучение през 2019 г. Почти 13 на сто са преждевременно отпадналите от образование . След нас в класацията са Малта, Испания, Румъния и Италия.

„Дума“ също отбелязва във водещото си заглавие констатациите на доклада, като поставя акцент върху неблагоприятното положение на по-бедните общини, където отоплението в училищата през зимата е предизвикателство.

„Заразата с хепатит при преливане на кръв вече е невъзможна“. Това е водеща новина за вестник „24 часа“. Изданието отбелязва, че у нас вече има апаратура, която открива вируси като ХИВ в донорска кръв преди всички други методи. България е последната държава в ЕС, която се оборудва с такава апаратура, предстои обявяването на обществена поръчка за консумативи, с които тази техника да заработи масово.

Отказът на всички страни да плащат първите 3 дни болнични е друг акцент в печата . През последните шест години болничните са скочили двойно, като според работодателите всеки четвърти е на здрав човек, отбелязва „24 часа“. Идеята на бизнеса е да се въведе период на изчакване до 3 дни, в които никой да не плаща болничните, без това да важи за тежките заболявания. Синдикатите са против това да става за сметка на работещите. Лекарите от своя страна предлагат да се глобяват пациентите, които не се лекуват у дома, допълва още вестникът.

0 процента доходност за депозити на фирми, пише на първата си страница вестник „Труд“. Лихвите по новите фирмени депозити в евро за първи път са намалели до това ниво, съобщава БНБ, цитирана от изданието. Причината е, че банките събират такса за съхранение на големи суми по сметките на търговските дружества, обясняват експертите.

Южна Корея иска да прави парно от боклука на София, информира още вестник „Труд“. Това е съобщено след разговорите на премиерите на България и Южна Корея. Инсталацията , която ще се строи в столицата ще е на стойност 157 милиона евро, допълва „24 часа“. Целта е София да изгаря сама преработените отпадъци, като по този начин да се свали цената на парното.

Вестник „Стандарт“ изчислява, че губим половин милион туристи заради фалита на британския тур оператор „Томас Кук“. 58 са хотелите, които имат договори с фалиралата компания, най-засегнати са комплексите „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“ и „Албена“. Държавата ще съдейства на хотелиерите да заведат колективен иск, за да си вземат дължимото за месеците юли и август, допълва изданието.

Сред темите в печата е и протестът на журналисти пред Българското национално радио. Със жива верига до Телевизионната кула беше символизирано 111-тото място на България в класацията за свободата. Без никакви изказвания членовете на медийната комисия вчера приеха решение за одит на Сметната палата в БНР, пише вестник „Сега“ и допълва, че депутатите не са взели никакво отношение по разкритията за цензура в обществената медия.

Източник : / БНР /

Коментари