Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове товарят бизнеса с разходи за видеокамери, пише „Труд“. Изискват твърде големи инвестиции от предприятия за козметика, бои и лакове. Няколко организации излязоха с обща позиция срещу това изискване, пише още изданието.

10 хил. души напират към местната власт в големите градове, информира „Монитор“. ГЕРБ залага на досегашните си кметове, БСП праща депутати към общините, ДПС в битка за 10 областни центъра.

В София кандидатите за местните избори са 1461, изчислява вестникът. „Дума“ акцентира по темата за местните избори с информацията, че БСП е с номер на бюлетината 56. Местните коалиции на социалистите с други формации ще се определят по реда на регистрацията им в общинските избирателни комисии, уточнява левият вестник. Според проучване на център „Тренд“ 69 на сто от българите искат бъдещият кмет да има деца, съобщава „24 часа“. 88% от анкетираните искат бъдещият кмет да има управленски опит. А една четвърт от участвалите в проучването са на мнение, че идеалният кмет трябва да е честен.

„Лекари поискаха санкции и за пациентите при фалшиви болнични“ е водещото заглавие на „Сега“. Семейните лекари настояват да плаща глоба всеки, който не спазва предписания от тях режим. В рубриката „Наблюдател“ на „Сега“ е поместен анализ на тема „Училищното мляко се превърна в заложник на лобистки интереси“. Хаосът, забъркан от фонд „Земеделие“ в програмата за закуска, предизвика напрежение в десетки училища, пише в анализа.

По повод посещението на Бойко Борисов и делегация в Република Корея „Монитор“ информира, че очакваме инвестиции за милиарди от две корейски компании. Преговаряме за доставка на амуниции за изтребители. Премиерът беше почетен с девети дан по таекуондо, разказва пратеникът на изданието в Сеул.

„Земя“ помества на първа страница снимка на президента Румен Радев и съпругата му заедно с американския президент Доналд Тръмп и неговата съпруга. Българската президентска двойка присъства на прием, даден от американските домакини, при откриване на 74-та сесия на Общото събрание на ООН.

„Труд“ почита паметта на отишлия си вчера поет Любомир Левчев. Вестникът припомня, че той е инициатор и организатор на световна среща за мир на писатели от целия свят, провела се през 1977 г. в София.

„Напусна ни великият Левчев“ пише „Телеграф“. 58 негови книги са преведени в 36 страни, допълва вестникът. „24 часа“ цитира покойния поет „Не съм писал стихове за Тодор Живков“. Любомир Левчев беше приеман нееднозначно заради близостта си с комунистическите управници, припомня вестникът и добавя „Ти не можеш да бъдеш забравен, защото поезията ти е вечна“.

Източник : / БНР /

Коментари