Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

За серията земетресения на Балканите е водещата статия на „24 часа“. В събота се разлюляха Черна Гора и Албания, вчера леки трусове имаше в Кърджали. 5,6 по Рихтер в Албания рани над 100 души, разруши стари къщи и разцепи 6-етажен блок. земетресението е усетено в Италия, Северна Македония, в Черна Гора последствията бяха над 60 труса в нощта срещу неделя. В Кърджалийско вчера бяха регистрирани две слаби земетресения. Сеизмолозите успокояват, че няма връзка с трусовете у нас и в останалите балкански страни, тъй като разстоянието е твърде голямо и земните плочи са различни.

От юли догодина сметката ни за ток играе според цената на борсата, пише на първата си страница вестник „Монитор“. Изданието уточнява, че всеки потребител на електроенергия ще бъде със собствен профил на потребление. В статията се цитира министъра на енергетиката Теменужка Петкова, според която от средата на следващата година в сметките ни ще влиза малка част от пазарната цена, а не както в момента КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители и за малкия бизнес.

Две страници във вестник „24 часа“ са отделени за заплатите на висшите държавни чиновници. 150 висши служители официално вземат повече пари от официален доход от премиера, изчислили са в изданието. В класацията води шефът на БНБ с почти 17 хиляди лева заплата. Уточнението е, че възнагражденията на ръководители на регулатори са обвързани с приходите от събраните от тях такси.

Бюлетината за местните избори в края на октомври ще струва 32 стотинки, пише „Монитор“. Цената е почти двойно по-скъпа от тази, която беше платена за бюлетината на евроизборите през май. Част от причините са по-високата цена на хартията и по-големият брой подизпълнители, които БНБ ще ползва за отпечатването на бюлетината. За местния вот ще трябва да бъдат отпечатани 2565 вида бюлетини, допълва изданието. 265 вида са тези за гласуване на общински съветници, толкова се и за кмет на община.

Специални екипи от министерството на земеделието ще проверяват за палене на стърнища, предупреждава „24 часа“. Експертите ще имат постоянна връзка с регионалните дирекции на пожарната и ще получават информация от подадените сигнали на телефон 112. Глобата по закон е от 1500 до 6000 лева, припомня изданието.

Източник : / БНР /

Коментари