Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Още държавни агенции освен НАП са без защита срещу източване на данни“ е водещото заглавие на „Сега“. 64 на сто от ведомствата дават поддръжката и надграждането на електронните си системи на външни фирми. Данните обяви директорът на държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

„Монитор“ предупреждава за ремонти, които ще създават проблеми за пътуващите през идните три почивни дни. Обновяват се контролните пунктове на Капитан Андреево, Златарево, Видин и Лесово.

На 25 септември ще се тегли жребият за поредността на номерата в бюлетините, обявиха вчера от ЦИК, информира „24 часа“. За първи път партиите и коалициите на изборите на 27 октомври ще са с единен номер за всяка община. Решено е кметовете, които ще се кандидатират за следващ мандат, да излязат в отпуск, но това не е задължително за депутатите, които ще се кандидатират за кметове.

„Стандарт“ прогнозира инфарктни битки на 27 октомври в пет области: Смолян, Шумен, Разград, Търговище и Ямбол. След изборната дата се очаква обновление в ГЕРБ. БСП атакува по-малките градове, а големите изненади идват от ДПС, пише още вестникът..

„Всички леви партии зад гражданския кандидат-кмет на София Мая Манолова“ е водещото заглавие на „Земя“.

Инженери и чиновници искат да станат учители, съобщава „Телеграф“. В София е регистриран рекорд по брой млади учители. По селата се разчита на пенсионирани педагози.

Новият директор на Националната служба „Охрана“ е полковник Красимир Станчев, съобщава „Труд“. Той заема поста след оставката на предишния началник на държавните охранители генерал Данчо Дяков. Полковник Станчев е пазил бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев, припомня изданието.

„СЕМ дава БНР на прокуратурата заради Силвия Великова“ е едно от заглавията на първа страница на „24 часа“ Вчера членовете на медийния регулатор изслушаха представители на редакционната колегия на Радиото по казуса със спрения сигнал към предавателите на 13 септември и отстраняването от ефир на Силвия Великова. Вестникът цитира и генералния директор, който е заявил, че е изненадан от твърденията на колегата Великова за натиск върху нея.

„Труд“ пише „На заседание другата седмица се решава дали Светослав Костов да бъде отстранен“. В интервю за вестника медийният експерт проф. д-р Маргарита Пешева заявява, че няма законови предпоставки да бъде прекъснат мандатът на генералния директор. Тя казва още, цитирам, „Управителният съвет на БНР трябва да понесе своята отговорност“.

„Стандарт“ коментира скандала със заглавие „Как жълтопаветниците употребиха БНР“. „С премиерска помощ всеки, който не мисли като градската десница, е главанак….градската десница и ментора й Иван Костов употребиха БНР в предизборната битка“, пише още в коментара.

„Монитор“ помества анализ в същия дух, като също има пред вид техническия директор Пламен Костов.

Коментарът на „Сега“ гласи „Скандалът в БНР разголи брутални схеми на натиск на журналисти“. Въпреки разкритията СЕМ ще умува една седмица дали да уволни генералния директор на радиото.

„Хаос и искания за оставки в БНР“ е водещото заглавие на днешния брой на опозиционния „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари