Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Изкупуват ябълките по 12 стотинки, а ги продават по 1,20 лева“, информира „Земя“ на първа страница. Вносът на плодове за жълти евроцентове убива родните овощари, алармира вестникът.

„Горивата повличат цените нагоре“, пише „Дума“ на първа страница. Очаква се стоките и услугите да поскъпнат с два и половина процента. Вестникът цитира прогнози на икономисти.

От октомври, банките ще заделят по половин процент буфер от всеки кредит, информира „24 часа“. Решението е на Управителния съвет на БНБ, пише вестникът. „Телеграф“ също информира по темата, като цитира БНР: „БНБ увеличава капиталовите буфери“. Основната цел на тези буфери е да служат като защита срещу потенциални загуби, пише изданието.

„У нас липсват 30 хиляди медицински сестри“, казва в интервю за „Монитор“ Милка Василева, председател на асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Тя и колегите й настояват да има парамедици при спешни случаи. „Съсловието не е разделено“, уверява тя.

„Никога не се срамувайте от фолклора си и не се подценявайте“, съветва в интервю за „Труд“ американският етнограф Мартин Кейнинг. Днес в столицата, по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова, ще бъде открита негова изложба. „Когато през 2005-та видях разрухата и опустошението по селата тук, разбрах, че плащате висока цена.“, казва още американецът, помогнал за популяризирането на певицата Валя балканска по света.

Американският етнограф дава интервю и за „Монитор“, в което признава „Обичам всички български народни танци, особено добруджанските“.

„Доган получава нов подарък от държавата за ТЕЦ Варна“, е водещото заглавие на вестник „Сега“. Осигурено е финансирането за разширяване на канал по пътя към пристанището на почетния председател на ДПС, пояснява вестникът.

Бившият кореспондент на БНТ в Скопие Костадин Филипов коментира в „Труд“ работата на смесената българо-северномакедонска комисия, чиито членове днес ще се срещнат с президента. „Тя бе измислена и учредена от политиците преди всичко за техния комфорт и удобство“, пише той. „…тъкмо политическите съображения диктуват темпото и характера на дейността й“, допълва Коста Филипов.

„24 часа“ задава риторичен въпрос в заглавие „И какво? Прокуратурата откри кой е спрял радиото, но то е можело да излъчва без проблеми.“ Вестникът цитира Красимир Луканов, бивш водещ в БНР, който разказва в профила си във „Фейсбук“ как техническият директор Пламен Костов за втори път спира сигнала към предавателите.

През 2001 година Пламен Костов е направил това по време на недоволството срещу назначения за генерален директор от правителството на Иван Костов.

„Прокуратурата оневини шефа на БНР за спирането на „Хоризонт“, пише „Сега“ и допълва „Според държавното обвинение генералният директор не знаел, че програмата ще прекрати излъчване въпреки официалното съобщение на сайта на радиото за това“.

Източник : / БНР /

Коментари