Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Спирането не ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР вчера сутринта за няколко часа в цялата страна е водеща тема за „24 часа“. В заглавие на първата си страница изданието пише: „Шефът на БНР може да влезе в затвора за спиране на „Хоризонт“.

Вестникът посочва, че незабавна проверка защо в петък сутринта цялата страна остана без програма “Хоризонт” на БНР е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров. Изданието допълва, че „безпрецедентното спиране на радиото е невъзможно без знанието на генералния директор и затова той носи наказателна отговорност.

Хипотезата, че е спряно заради техническа профилактика, не е много убедителна, защото това става по детайлно разписана процедура, при която се иска разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета за електронни медии, но никога не се спират всички предаватели едновременно. Конспиративната теория е, че ръководството на радиото предприело тази стъпка, защото никой не искал да води сутрешен блок, след като Силвия Великова бе с отнет ресор за ден,отбелязва „24 часа“.

„Електрическите тротинетки да развиват мксимална скорост до 25 км в час и да се движат по волоалеи“. Това предвиждат промени в Закона движение по пътищата, които предлага МВР, съобщава „Труд“. Според проекта, ако велоалеи няма, двуколките могат да се движат плътно вдясно на пътното платно. Водачът на електротротинетката трябва да носи светлоотразителни елементи по облеклото си. На него ще му бъде забранено да се движи по пътища, където максималната скорост е над 50 км в час, а превозното средство ще може да се управлява само от лица, навършили 16 години, уточнява „Труд“.

Над 3 км нова велоалея – от гара „Пионер“ до Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, ще свързва „Изгрев“ със „Слатина“, съобщава „Монитор“, като цитира думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова.Територията е собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ с принципал Министерство на транспорта. Ще се използва трасето на излязлата от експлоатация жп линия от „Слатина“ до гара „Пионер“ и се създават велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, Софийския метрополитен и велосипедната мрежа на парк Борисова градина, уточнява „Монитор“.

Източник : / БНР /

Коментари