Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Паднаха последните пречки пред това Кристалина Георгиева да оглави Международния валутен фонд, пише „24 часа“. Изданието уточнява, че институцията е направила промени в устава си, за да премахне изискването за възраст пред кандидатите за поста управляващ директор. От създаването на фонда през 1944 г. до днес той се управлява от европеец.
Само за пет дни 13 формации регистрирани в ЦИК за местния вот, четем на първата страница на „Монитор“, като се позовава на данни от сайта на комисията. Изданието изрежда част от формациите, сред които са ГЕРБ, „Воля“, СДС и „Гергьовден“. През седмицата документи подадоха и БСП, но тепърва предстои проверката на подписите от ГРАО, въз основа на което ЦИК трябва да излезе с решение. Крайният срок за регистрация изтича на 11-и септември.
Общите работници вземат повече от висшистите, съобщава „Телеграф“. Изданието цитира справка в бюрата по труда в област Велико Търново. Предложенията за работещите физически труд започват от 1000 и достигат 1500 лева. В същото време държавният трудов посредник набира учители с възнаграждения по 700-800 лева.
Влакът София-Пловдив бърз като автобуса, пътуването се намалява с 20 минути, пише „Монитор“. БДЖ модернизира вагони и локомотиви, допълва вестникът. Амбицията на железниците е до 2021 година да има нови влакове.
20% от алкохолиците спират с метод от 12 стъпки, е водещото заглавие на „24 часа“. Според вестника, най-успешният метод за лечение на зависимости от началото на септември се използва и у нас. Специалистите в държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм въведоха програмата „Минесота“, която е от 12 стъпки. Клиниката в Суходол е първата, която започва да използва програмата.
„Чистката в обществените медии е ясен знак, че след 30 години демокрация между нас и свободата все още има пропаст“, пише в анализ на вестник „Сега“. Уволнения в БНТ и БТА заради липса на дипломи за висше образование са повод за коментара. Засегнат от това изискване е спортният телевизионен журналист Камен Алипиев, пада и предаването на Искра Ангелова „Нощни птици“. Според коментара на „Сега“, това е заради инакомислие, а не заради дипломите. Идва основният въпрос може ли властта да се окопае, да се обкръжи от послушни хора , завършва анализът.

Източник : / БНР /

Коментари