Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

В интервю за „24 часа“, номинираният за главен прокурор Иван Гешев заявява, че иска да промени отношението на магистратите и служителите в съдебната система към възложената им работа. Иван Гешев смята, че между институциите трябва да се изграждат мостове, а не стени.

„Правителството позлати Околовръстния път на София“ е водещото заглавие на днешния брой на „Сега“. Несъществуващи 550 милиона лева от все още неработещата тол система бяха разпределени за ремонт на шосетата, добавя вестникът по повод решения на вчерашното правителствено заседание.

В рубриката „наблюдател“ на „Сега“ е поместен анализ, озаглавен „Системни проблеми умножават инцидентите с пътнически автобуси“. Заради липсата на адекватни мерки за контрол на автобусните превозвачи, катастрофите зачестяват. През последните десет месеца има девет случая на самозапалили се автобуси по нашите пътища вследствие на техническа неизправност, показва статистиката.

„Монитор“ информира, че автобусните превозвачи губят от инициативата „споделено пътуване“. Тя конкурира междуградските линии на масовия транспорт. Три милиона лева са загубите, над 200 хиляди души се возят така и плащат две трети от официалната цена на билета.

Екип на „24 часа“ е представил на всички депутати своя прокламация, в която се настоява да няма опция за съкращаване на присъди за жестоки убийци. В документа са изложени четири аргумента, пояснява вестникът. Реакциите на народните избраници са, цитирам, от „ще разгледаме предложенията“ до „да се чуе мнението и на магистратите“.

„БСП пита Борисов кой смени позицията за членство в Шенген“ пише „Дума“ на първа страница. Левицата настоява властта да не отстъпва от националния приоритет, допълва опозиционното издание.

„Земя“ отделя място на започналия есенен политически сезон и изказванията в парламента на президента Румен Радев и политическите лидери.

Според „Труд“, цената на гроздето пада с 30 на сто до края на септември. В Южна България реколтата е отлична. Американци и скандинавци идват у нас с цел винено пътешествие.

В интервю за „Монитор“, Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма признава, че туризмът ни е изоставен на автопилот.

И ма спад на туристи от Русия и Германия. Отчетени са 400 хиляди посетители по-малко.

В утрешния празник на Съединението можем да посещаваме музеите безплатно, съобщава „Телеграф“. В различните градове музеите ще предложат на посетителите знакови експонати от фондовете си като например униформата и оръжието на княз Александър Батенберг.

Есента е подходяща за изчистване на организма, казват медици, цитирани от „Труд“. За енергия през предстоящия сезон е добре да избягваме големите дози кофеин и къри, за да не загряваме тялото си. Добре е да ограничим също захарта и солта като добавки в храната ни.

Източник : / БНР /

Коментари