Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Сменят личната карта, паспорта и книжката в кметството и съда“, съобщава „24 часа“. Пред вестника депутатът Красимир Ципов, който доскоро беше заместник-министър на вътрешните работи е уточнил, че около 3 млн. лични документи, които изтичат догодина и трябва да бъдат подменени, ще може да се сменят в изнесени гишета в кметствата и съдилищата. Целта е да не се образуват опашки пред районните полицейски управление, допълва изданието.

„Железен данъчен режим за алкохола, даренията на пари, скъпи бижута и картини ще бъдат въведени с предложени от Министерството на финансите законодателни промени“, пише „Труд“. Облекчават изискванията за документи при подаването на годишна данъчна декларация за доходите. Въвеждат се нови правила за регистрация по ДДС на магазини, чийто собственици се сменят, уточнява „Труд“.

„Куриерите ще проверяват всяка пратка за акцизни стоки“, допълва по темата вестник „Сега“. При изпращане и получаване на пощенски пратки куриерските фирми вече ще проверяват задължително дали в тях има акцизни стоки. Ако такива се установят, а за тях не е платен дължимият акциз, пратките ще бъдат спирани, а нарушителите – наказвани с глоби от минимум 1000 лв.

В друга публикация вестник „Сега“ пише: „Премиерът Бойко Борисов на практика зачеркна един от националните приоритети и отдалечи силно България от влизане в Шенгенското пространство, след като заяви, че никой в страната не иска това да се случи“. Изданието уточнява, че това е станало ясно от изявление на министър-председателя в Берлин след среща с председателя на парламентарната група на ХСС Александър Добриндт.

„ОЛАФ разкри злоупотреби за 10 млн. евро у нас“, съобщава „Дума“. Изданието обяснява, че по данни на ОЛАФ у нас са станали злоупотреби с европари за 10 млн. евро, на толкова възлизат загубите за европейския бюджет. Подставени фирми са използвани от дружества в селското стопанство на България, за да се заобиколят таваните за максимално допустимата подкрепа, която едно дружество може да получи от фондовете на ЕС, допълва „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари