Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Заради жегите и чумата по прасетата, ядем с една трета по-малко свинско месо“, съобщава „Труд“. Данните са на аграрни специалисти. Те прогнозират, че ще забравим за чумата по свинете през зимата и ще сложим на масата си традиционните пържоли и наденици.

„Лобитата пренаписаха закона за горивата“, пише на първа страница на „Сега“. Според вестника министърът на икономиката Емил Караниколов прокарва нови промени в опит да помири големите играчи, малките бензиностанции и техните клиенти. Караниколов няколко пъти е променил мнението си по закона, подчертава изданието.

„Родители са изготвили ранглиста на детегледачки“, информира „Телеграф“. Заплатата е 1200 лева. Пенсионирани учителки обаче са готови и на по-ниско заплащане, допълва вестникът.

Според „Монитор“ три хиляди деца на гурбетчии се връщат в училище след по-малко от две седмици. Много от първолаците тази година се при баба и дядо, докато родителите им се трудят в чужбина, допълва вестникът. Завърнал се от Ирландия тийнейджър споделя, че домашните работи тук са повече, тук и уроците са повече.

В интервю за „24 часа“ министърът на образованието Красимир Вълчев признава: „Успяваме да доведем децата в клас, но все още ни е трудно да ги задържим“. Той прави мрачна прогноза, че в следващите десет години ще се задълбочи недостигът на педагози. Министър Вълчев обещава в следващите две години в училищата да се въведат електронните дневници.

Главният архитект на София Здравко Здравков е на мнение, че градът не трябва да се разширява повече, пише „24 часа“. Групата „Визия за София“ е заложила много цели до 2050 година, една от които е столицата да има гъста веломрежа. Заложено е и всяко жилище да е в радиус от 10 минути ходене пеш до основна улица.

„Футболът отново бе впрегнат в предизборната кампания“, коментира „Сега“. Властимащите пак развързаха торбата с пари и обещания за стадиони, надявайки се феновете да ги харесат. Вестникът припомня историята на предизборните битки и обещания пред спортни запалянковци, като например парични помощи за стадиони и отбори в Русе, Стара Загора и Пловдив.

Прогнозата на социолога Цветозар Томов пред „Труд“ за местните избори е: „Няма как БСП да повтори в София резултата от президентския вот“. Вестникът припомня, че Йорданка Фандъкова се кандидатира за четвърти мандат. Астролози коментират, че съдбата дава знак на Мая Манолова в кампанията ѝ с леката катастрофа, която претърпя, преди да обяви намерението си за участие в изборите.

„БСП с изцяло ново поколение кметове“ е водещото заглавие на „Земя“ преди днешното заседание на ръководството на партията. На него ще се утвърдят първите сто кандидати на левицата за кметове.

Според „Дума“ Йорданка Фандъкова зарязва екипа си. Столичният кмет, който иска четвърти мандат, заяви, че ще работи с обновен екип, ако спечели.

250 лева за есенно море за три дни на гръцките острови, пише „Монитор“. Цената не включва пътуването до острова. Плюс на подобна оферта е обаче, че хотелиерите обещават да не вземат никакви удръжки, ако се окажете от резервацията.

Източник : / БНР /

Коментари