Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Половината столичани харесват Фандъкова, 56% искат нов кмет“, информира „Труд“, като се позовава на социологичеки данни от изследване на „Галъп интернешънъл“.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух остават основни проблеми пред жителите на София. Столицата обаче продължава да дава повече възможности за реализация, показват резултатите от проучването, допълва „Труд“.

По темата вестник „Земя“ отбелязва, че при евентуален балотаж деклариращите подкрепа за омбудсмана Мая Манолова, са повече от тези, които биха пуснали бюлетина за настоящия кмет Йорданка Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40 на сто за Фандъкова.

„Отново излъгаха медицинските сестри“, пише „Дума“. Все още те масово не са получили обещаното увеличение, посочва изданието. Оказа се, че чаканият ръст бил насрочен евентуално за след септември. Това става ясно от писмо на Министерството на здравеопазването. В него обаче не се уточняват нито крайният срок, нито причините за отлагането. В момента сестрите получават между 590 и 620 лв. Само на няколко места се появиха информации за увеличение на заплащането със 100-200 лева, допълва „Дума“.

Тенденцията се запазва – и юли беше лош за туризма“, пише вестник „Сега“. Изданието коментира, че новите статистически данни за туризма разбиват всякакви илюзии за успешен летен сезон. Напук на оптимизма на министър Николина Ангелкова гостуванията на чужденци у нас са намалели и през юли, показва информацията на НСИ. Подобни бяха данните и за юни, уточнява в публикацията си „Сега“.

„40 хил. харчат чужбинските пенсии у нас“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Броят им е нараснал почти двойно за последните 4 години. Повечето от тях си гледат старините у нас. Отделно 9 хил. чужденци получават пенсиите си в България с посредничеството на НОИ, от тях над 5400 са руснаци. 12 хил. наши пенсионери пък живеят зад границата и парите им се изплащат там. Българите получават пенсии от 40 държави. Най-често това са хора, работили в Германия, Испания и Италия, посочва „24 часа“.

„Топ гимназии прибират по 800 лева за курс за влизане“, твърди „Монитор“. Всекидневникът обяснява, че между 450 и 800 лева за курс трябва да борят родителите, ако искат децата им да бъдат подготвени за изпита след 7-и клас от учители от математическите топ гимназии в страната. Таксата се превежда по банкова сметка на училищните настоятелства към училищата под формата на дарения, уточнява „Монитор“.

Източник : / БНР /

Коментари