Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Всички всекидневници отбелязват оплакването на Александър Ваклин- основен свидетел по делото „Иванчева“ пред ръководството на прокуратурата от медиен и обществен натиск. „Създава се усещането, че да познаваш Ваклин, е престъпление“, заявил строителният предприемач.

Пред „24 часа“ Ваклин обяснил, че е потърсил прокуратурата в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му Иван Гешев и Мария Шишкова, защото е: „непримирим към тиражираните по негов адрес лъжи“. Според бизнесмена да познаваш Ваклин в България, значи, че трябва да си подадеш оставката. Той дал за пример публикация в сайта „Бивол“, в която е въвлечено името на жената на Иван Гешев – Детелина Ханчева.

Вестниците цитират и позицията на прокуратурата, според която: „с подобни публикации свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“.

Вестник „Сега“ разкрива на първата си страница: „Агенцията по храните лъже за броя на избитите прасета“ и пояснява: БАБХ е подала фалшиви данни в световната информационна система за животните. Според изпратените данни към 3 август в България са унищожени общо над 120 хиляди прасета, включително в големите свинекомплекси Голямо Враново, Николово и Бръшлен. Оказва се, обаче, пише още вестник „Сега“, че това е неточна информация. В Голямо Враново от 30 хиляди животни само 12 хиляди са убити, другите са живи и здрави. От свинекомплекса дори твърдят, че са поискали разрешение от Агенцията по храните да продължат дейността си. Отговорът на БАБХ е, че неправилно се приема, че докладваната брой животни вече са унищожени, тъй като данните не били финални, пише по темата вестник „Сега“.

Горим тонове боклук от Европа, е заглавие на вестник „Труд“. Според публикацията ТЕЦ-ове в Сливен, Перник и Гълъбово горят отпадъци от Италия. Изданието цитира депутата от БСП Таско Ерменков. От пристанище Бургас официално отрекли пред „Труд“ информацията за пристигащи от Италия и Англия кораби с боклук. Министерството на околната среда и водите също официално заявява, че към момента няма ТЕЦ-ове в България, които да изгарят отпадъци, внесени от чужбина, уточнява публикацията.

Всички издания акцентират на казаното от шефа на Здравната каса Дечо Дечев, че доплащанията в болниците са за над 4 милиарда лева, като част от тях са под масата. Вестник „Сега“ цитира думите му по отношение на идеята за демонополизацията на касата: „Опасността е бедните и болните да останат като контингент на сегашната НЗОК, а богатите и здравите да отидат при частните осигурители“. „24 часа“ цитира примерите на Дечо Дечев за доплащане в честните клиники в момента: шапка за баня, паста за зъби, пластмасова четка. За всеки ден престой в някои частни болници се праща между 70 и 120 лева, съобщават вестниците „Земя“ и „Дума“.

На първата си страница вестник „Труд“ пише: „Тротинетките са бедствие извън закона“ и цитира експерти, според които електрическите тротинетки са по-опасни от велосипедите и мотопедите. Без правила няма никаква отговорност нито на водачите, нито на някой контролен орган, който да проверява и глобява нарушителите, предупреждават от Института за пътна безопасност.

Източник : / БНР /

Коментари