Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Комисията за личните данни наложи милионна глоба на НАП“ заради теча на лични данни на над 5 млн. българи, съобщава вестник „Сега“. Изданието уточнява, че проверката на Комисията за защита на личните данни вече е приключила и в петък на НАП ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение. Това е заявил пред „Сега“ председателят ѝ Венцислав Караджов. Той обяснил, че приходната агенция има тридневен срок, в който може да представи своите възражения. След това Комисията ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможността да обжалва в съда. Конкретният размер на санкцията ще стане ясен другата седмица, един ден след изтичането на срока за възражение, допълва вестникът.

„Втора клада по „Струма“ готова да лумне всеки момент“, пише във водещата си публикация „Труд“. Всекидневникът обяснява, че камари отпадъци са струпани под моста на магистралата за Гърция на 10-15 метра от пожара, който повреди колоните на пътното съоръжение и затвори за дълго „Струма“. Купчините пластмасови и алуминиеви опаковки за лекарства стоят повече от седмица след потушаването на огъня и не са извозени, допълва „Труд“.

„Отново уж забраняват доплащане в болниците“, пише вестник „Дума“. Изданието посочва, че Министерството на здравеопазването прави това с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. На практика обаче, коментира „Дума“, преустановяването на практиката за искане на пари под масата е в много тесни граници. На лечебните заведения се забранява да изискват или приемат доплащане за оказваната от тях медицинска помощ, извън гарантираната от бюджета на НЗОК, само от онкоболни при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни операции и при пациенти с вродени коагулопатии. Също така няма да се налага плащане при продължаване на лечението над минималния болничен престой. В същото време обаче се дава цял списък със ситуации, при които доплащането в болницата ще е допустимо, уточнява изданието.

„Първолакът по-евтин до 1 септември“, съобщава „Монитор“. Проверка на изданието е показала, че поне 200 лв. ще похарчат родителите на първолаците, като цените до 1 септември са по-ниски и така родителите може да спестят средства.

„И българи искат АЕЦ „Белене“ – да я строят и продават тока, информира в заглавие „24 часа“. Вестникът пояснява, че 13 компании са подали заявление за интерес към проекта. 7 от заявленията са за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и 4 за миноритарен акционер и за дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията на централата. Република Северна Македония е подала заявление в последния момент от името на държавен съветник по енергетика. Той съобщава, че държавата ще участва чрез електрическата си компания, която кандидатства за миноритарен дял. Северна Македония иска и договор за дългосрочно изкупуване на ток. В ход била съгласувателна процедура в правителството и решението щяло да е факт до дни, посочи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от „24 часа“.

Източник : / БНР /

Коментари