Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Хиляда и трийсет лева на човек месечно са необходими, за да може да плати сметките си, данъците и транспорта, оповестиха от статистическия институт, пише „24 часа“. Според последните данни доходът на човек от домакинство през второто тримесечие се е повишил с 4,9 на сто спрямо същия период на миналата година. Ръстът на разходите обаче е по-висок – 5,3 на сто.

Картофите са с най-рязко повишение на цената за една година, почти с 50%, продължава „24 часа“. Ябълките и пресните зеленчуци също са поскъпнали чувствително, съответно с 37 и 16 на сто. По-евтино, през второто тримесечие, спрямо миналата година, са се продавали ягодите и яйцата.

„Харчим с една четвърт повече за здраве“ за последната една година, допълва „Монитор“.

„Удължават срока на касовите апарати“, съобщава „Труд“. Управляващите дават на бизнеса още четири месеца, за да въведе софтуер за управление на продажбите. Онлайн магазините ще имат време до 31 март догодина.

„Телеграф“ припомня катастрофата край Своге с автобус точно преди година, когато загинаха 20 души. Още няма внесени обвинения, пише изданието. В списъка на обвиняемите, освен шофьорът на автобуса, е и тогавашният управител на пътната агенция Дончо Атанасов, наред с други отговорни лица.

По повод друг пътен инцидент, пожарът на магистрала „Струма“, вестник „Сега“ коментира: „Държавата – безхаберна, чиновниците – излишни“. Затварянето на „Струма“ за пореден път доказа, че нито една институция не си върши работата, за която е създадена.

И още един анализ в „Сега“ – „Как управляващите замитат „Апартаментгейт“. Куп въпроси остават без отговор и след края на проверките на антикорупционната комисия, НАП и прокуратурата, подчертава изданието.

Става ясно и че стотици хора протестират срещу новоназначения ни консул във Валенсия, излезлият без нарушения от проверките Пламен Георгиев, бивш началник на антикорупционната комисия. „БСП пита колко е важен за властта Пламен Георгиев“, пише „Земя“. Според левия вестник с това назначение Георгиев бива скрит надалеч.

През септември мобилни екипи ще обикалят, за да са в помощ на хората при избора им как да се пенсионират, информира „Труд“. 52 хил. ще са новите пенсионери. Повече от две хиляди вече пенсионирани са поискали преизчисляване на пенсията, сочат данни на НОИ.

„Животът на панелните сгради е повече от 50 години“, казва за БНР експерт, цитиран от „Дума“. Повече от три четвърти от сградите у нас са на възраст над 30 години. Необходимо е собствениците на жилища в такива сгради да потърсят съвети от специалисти за тяхното реновиране, е казал още представителят на Камарата на инженерите проектанти.

„Азиатското лято на Борисов“ е заглавието на анализ на „Стандарт“, посветен на политическата активност на премиера Бойко Борисов в дните на летни отпуски. Вестникът цитира Борисов, според когото очакваме милиард и половина долара инвестиции от Южна Корея в завод за батерии на електромобили.

В анализа се припомня участието на министър-председателя в първия Каспийски икономически форум и визитата на външния министър на Япония преди дни.

„Расте интересът към родната книжна продукция“, информира „Монитор“ на първа страница. Влогърите изпреварват мастити писатели по продажби. Творби на много наши автори биват преиздаване по няколко пъти през последните години, отчитат издателствата.

„Стандарт“ отбелязва навършването на 40 години от провеждането на първата детска асамблея „Знаме на мира“. Инициатор е покойната Людмила Живкова, тогава председател на Комитета за култура. Участвали са повече от две хиляди деца от страната и чужбина.

Източник : / БНР /

Коментари