Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

В разгара на летните отпуски “24 часа“ пита в заглавната си статия: „На море? Дим в посока към Гърция. Два метра вълни до Созопол“ и пояснява – „Магистрала Струма затворена за неопределено време заради пожар, опасни дънни ями по южното Черноморие“. Според изданието най-опасните плажове са в Поморие, Ахтопол, Созопол, Слънчев бряг, Иракли, Обзор и Синеморец.

“24 часа“ цитира варненски спасители, участвали в издирването на 14-годишно момиче, които настояват да се създаде плажна полиция, за да бъдат глобявани хората, които влизат в морето при червен флаг.

Темата за пожара на магистрала “Струма“ е водеща за вестниците „Труд“ и „Сега“. „Незаконно сметище, съществувало пред очите на всички години наред се запали и повреди мост от международното трасе“ , пише „Сега“ и пояснява, че големият пожар край Дупница е разкрил смайваща безотговорност.

Почти всички издания отбелязват изпращането на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на консулски пост във Валенсия. „Наградиха Пламен Георгиев – става консул“ е заглавието във вестник “Дума“. Бившият антикорупционен шеф смени 3 поста за 10 дни, кариерата му влезе в шеметна въртележка, пише „Сега“ и припомня, че преди дни Висшият съдебен съвет прекъсна ваканцията си извънредно, за да го върне на работа в спецпрокуратурата.

Мерките на полицията за намаляване на катастрофите е друга тема в печата днес. КАТ купува нови 80 камери за снимане от храстите, отбелязва „Труд“. Според „24 часа“ скоро ще заработят 2 системи за измерване на средна скорост на пътя Бяла-Русе и в района на село Микре.

Богородица събира днес близо половин милион вярващи пред чудотворните икони на Божията майка в големите храмове в страната, пише „Монитор“ на първата си страница и уточнява, че само в три манастира са изложени оригинали на иконите – в Троянската, Рилската и Бачковската обител.

Източник : / БНР /

Коментари