Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Със заглавие: „Неравенство“, вестник „Земя“ пише за огромната разлика в средната заплата у нас по области. В Благоевград тя е 800 лева, а в София – 1 700 лева.

Данните са на статистическия институт за второто тримесечие на годината. „1 260 лева е средната заплата“, пише по темата и вестник „24 часа“. Програмистите все още получават най-високи възнагржадения над три хиляди лева месечно. Расте заплатата на депутатите, но не рекордно, уточнява публикацията.

Застраховката „Гражданска отговорност“ няма да поскъпне, съобщава „Труд“. Според застрахователи, ако методиката за определяне на обезщетенията за пострадалите в катастрофи остане такава, каквато са я предложили консултантите, сегашната цена ще се запази.

Според „Монитор“, точкова система ще определя размера на обезщетение. Това е записано в новата наредба. Предлага се една точка да е равна на минималната заплата.

Търговските вериги ще продават германско свинско месо на промоция, информира „Телеграф“. Българското свинско залежава по рафтовете на магазините, е установила проверка на екип на вестника. От публикацията по темата научаваме, че от днес ветеринарни лекари тръгват по къщите в Южна България за принудително умъртвяване на свинете в личните стопанства.

„Бунтът срещу избиването на прасета ще се потушава с глоби“, според вестник „Сега“. Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов е обявил, че кметове, които не съдействат, ще бъдат дадени на прокурор. Според Иванов, загробването на умъртвените животни с ресурсите, с които разполагаме, е най-добрият начин.

Още няколко заглавия от днешния брой на „Сега“ – „Иван Гешев е избран отдавна. От когото трябва“, гласи коментар по темата. Вестникът предлага и анализ за реакциите на властта при потушаване на заразата със заглавие: „Чумата като огледало на властта“. „България е може би единствената държава в Европа, в която епидемиите по животните винаги предизвикват нечовешка истерия, трусове по етажите на властта и огромни държавни харчове“, се казва в анализа.

Пристигащият днес у нас министър на външните работи Таро Коно заявява, в интервю за „24 часа“: „България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите и важен наш партньор като страна-членка на Европейския съюз“, добавя той.

„Медведев каза „да“ по три важни теми за България“, пише „Труд“ до снимка на двамата премиери Бойко Борисов и Дмитрий Медведев по време на разговорите им в рамките на първия каспийски форум в Туркменистан. Очаква се предложение на „Росатом“ за АЕЦ Белене, допълва вестникът. „Свързваме Варна и Бургас с Каспийско море“, пише „Монитор“ за резултатите от договореното на форума и пояснява, че това ще стане с участие на България в ключов транспортен коридор.

Вестникът цитира премиера Борисов „България работи за енергийната сигурност на страната и Европейския съюз“.

„Менте общинска фирма дерибейства в Костенец“, съобщава „Дума“. Търговско дружество сече горите в района, без да съгласува с местната власт, която все още очаква институциите да се намесят и да спрат нарушението на закона и изсичането на горите, подчертава вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари