Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Зреят нови бунтове в защита на прасетата“, пише вестник „Дума“. Изданието посочва, че „сред властта започва да се забелязва паника заради напрежението в страната и назряващите нови бунтове в защита на свинете. Кметът на силистренското село Ситово Сезгин Алиибрям е издал специална заповед, с която се забраняват масовите мероприятия до 20 август.

Нараства напрежението и в села от Южна България заради предстоящото принудително умъртвяване на домашните животни. Кметовете на 30-те пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Борисов да убедят своите съселяни доброволно да умъртвят домашните си прасета, срокът за което изтече вчера, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да пуснат екипите на БАБХ в дворовете, допълва „Дума“.

„Всеки автомобил задължително ще трябва да има паспорт“, съобшава от първата си страница вестник „Сега“. Изданието обяснява, че той ще се издава след основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни – измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.

Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства, който е пуснат за обществено обсъждане. В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили, коментира „Сега“.

„Тройкаджии и неграмотни се пробват за учители“, информира „Монитор“. Вестникът обяснява, че хора с ниски оценки в дипломите или с неграмотно подадени заявления кандидатстват за учители на фона на повсеместния недостиг на педагози в цялата страна.

Поради липсата на подходящи кандидати директорите са принудени да обявяват конкурси за учители по някои от предметите по няколко пъти. В столицата най-често се търсят учители по чужди езици, по математика, информационни технологии или в начален етап, уточнява „Монитор“.

Едва 1433 души са поискали пенсия по старата формула, за 46 хиляди е изгодно без т.нар. „златни години“ – стаж отпреди 1997 г. Това показва справка на НОИ за периода от 4 май досега, направена за „24 часа“. Отделно 2203 души, които са били в заварено положение между 31 декември 2018 г. и 3 май 2019 г., преди да влязат в сила новите правила, също са предпочели пенсиите им да се пресметнат и с трите „златни години“. Те могат да упражнят еднократно правото си на избор до 4 ноември, като подадат заявление за изчисляване на индивидуалния коефициент по старата методика и съответно занесат документите за стаж, припомня „24 часа“.

„Хъб Балкан“ без Русия няма“, пише „Труд“ като цитира премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Туркменистан. Вестникът допълва, че по думите на премиера Туркменистан е в челната тройка на страните с находища на газ, а целта е да се осигури ресурс за нашия газов хъб. В момента всички тръби на Туркменистан минават през Русия, допълва „Труд“.

Източник : / БНР /

Коментари