Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Едно кюфте на седмица, за да спасим планетата“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Вестникът посочва, че ако човечеството мине изцяло на растителна храна, това може би ще спре климатичните промени. Причината – производството на месо и млечни продукти замърсява колкото автомобилите. Това е станало част от доклад на учени от световния климатичен съвет.

Най-опасно за околната среда е говеждото, но и свинското и пилешкото замърсяват десетки пъти повече природата, отколкото зърнените храни, плодовете и зеленчуците, уточнява „24 часа“. Всекидневникът допълва, че 14 грама червено месо дневно е максимумът, който би трябвало да изяжда човек, за да не нарушава баласа в природата.

„Най-много нарастват кредитите за покупка на жилище“, информира „Труд“ като се позовава на данни на БНБ. За година тези заеми са нараснали с 21% или с малко над 5 хиляди броя и към края на юни доближават 30 хиляди броя. На второ място по ръст се нареждат по-големите заеми за домакинствата, уточнява в публикацията си „Труд“.

„Джаджи за 75 ст. бранят дебитните карти“, пише „Монитор“. Вестникът обяснява, че устройствата се продават по различни сайтове, като цените им варират и може да стигнат дори близо 200 лв. Доколко обаче могат да бъдат източени данните ни от картата е доста съмнително, коментира изданието.

„Бедстващи в планината бягат от спасителите“, съобщава „Телеграф“ и посочва като мотив за това нежелание да се плащат разходите за проведените акции. Само от началото на годината са спасени 2500 души, казва директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. По думите му има случаи на туристи, които търсят помощ, но веднага, след като са били открити, си тръгват без дори да благодарят.

Източник : / БНР /

Коментари