Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Средната заплата в София надмина 1700 лева“, съобщава „Труд“ като се позовава на данни на Националния статистически институт. Възнагражденията в столицата са с близо 70% по-високи от средната заплата за останалата част от страната, където сумата е малко над 1000 лева. Веднага след София по заплати се нареждат жителите на Стара Загора, уточнява изданието.

„Доброволната казарма пази от уволнение“, пише в заглавие „24 часа“. Вестникът обяснява, че защитата от уволнение от страна на работодателя ще имат всички записали се за доброволна казарма. Фирмите, в които работят, ще са длъжни да ги пуснат в неплатен отпуск, а казармата ще продължава поне 6 месеца. Това предвиждат поправки в закона за резерва на въоръжените сили, които предлага вицепремиерът Красимир Каракачанов. Преминалите доброволна казарма ще имат предимство и при назначаване на държавна служба, допълва „24 часа“.

„Прокуратурата е все по-изнервена“, е водещото заглавие на вестник „Дума“. Изданието коментира, че всяка критична информация срещу Иван Гешев и приближените му възпламенява гнева на прокуратурата. В един ден, с малко времево разминаване, Прокурорската колегия на ВСС и ръководството на прокуратурата излязоха със становища, в които се възмущават от медийните критики срещу Гешев. Регионални колегии масово са активирани да пишат декларации в защита.

„НАП е проверила само една от трите имотни сделки на Сарафов-син“, пише вестник „Сега“. Изданието уточнява, че новината за приключилата безпроблемно проверка на имотното състояние на 21-годишния Боби Сарафов – син на зам. главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, се е оказала прибързана. Онзи ден прокуратурата съобщи, че данъчните не са установили несъответствие между получените от Сарафов-младши доходи и притежаваното от него имущество. Всъщност ревизията изобщо не е обхванала две от общо трите му имотни сделки. Така въпросът с имотното състояние на Сарафов-младши остава отворен, посочва в публикацията си „Сега“.

„По над 5100 българи средно на ден подават заявления-декларации за помощ за отопление“, пише „Монитор“. От началото на кампанията на 1 юли до 5 август заявление за отпускане на целева помощ за следващия отоплителен сезон са внесли близо 140 000 души. Отказ са получили над 7100 кандидати. Броят на поискалите енергийна помощ само през първия месец на срока за подаване, който продължава до края на октомври, се равнява на 70% от всички, получили средства за отопление през миналия сезон, допълва „Монитор“.

Източник : / БНР /

Коментари