Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Властите заблуждават, че ликвидират свиневъдството заради евродиректива, е водещото заглавие на „Сега“. След като проспа разрастването на чумата, България хленчи за пари от Брюксел, продължава вестникът, който цитира интервю на д-р Сергей Иванов за „Оффнюз“. Според него Българската агенция за безопасност на храните не е направила най-простото – да организира мащабни разяснителни кампании за личните стопанства. Д-р Иванов посочва, че в ЕС борбата с африканската чума по свинете се регламентира с два документа. В основния от тях пише, че животните в засегнатите стопанства трябва да се умъртвят, но не пише, че трябва да се избиват и прасетата на няколко километра от тези огнища.

По темата с африканска чума по свинете изданията отбелязват, че ЕС дава на България близо 14 млн. евро за борба с епидемията.

Водещата статия на „24 часа“ е на предизборна тема. Кметове посягат към 7-и мандат, ветерани в местната власт имат всички партии. Двама от кметовете на областни градове приключват шестия си мандат и тази есен ще се борят за седми – Златко Живков в Монтана и Владимир Москов в Гоце Делчев. Истински рекордьор е Явор Говедаров, кмет на село Търън. Той е най-дългогодишният избираем местен управник в Смолянска област – има 13 мандата, или над 40 години кметски трудов стаж. Издиган е от БКП, СДС, БСП, а сега е от ГЕРБ.

10 черни дупки гълтат хора на морето, четем на първата страница на „Труд“. Десет са най-опасните плажове по българското Черноморие, на които най-често се случват тежки инциденти. Сред тях са Скалите „Германката“, „Мостът“ в Бургас, Иракли и Северен Обзор, „Харманите“ в Созопол и Втора буна във Варна.

Изтоник : / БНР /

Коментари