Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Силните на деня се саморазправят с хора, защитаващи гражданските права“, пише „Земя“. Омбудсманът защити уволнена медицинска сестра заради участие в протест, пояснява вестникът.

Уволнената Мая Илиева твърди, че освобождаването й е станало със съгласието на синдикатите и пита „Кого защитават синдикатите?“.

„Медицинските сестри подновяват протеста след уволнението на лидера им“, пише „Сега“. Според „Труд“ Мая Манолова дава заден, посъветвана от политически играчи. Тя няма да се кандидатира за кмет на София, твърди изданието.

„Скъпият ток за нас, евтиният – за съседите“ е водещото заглавие на „Дума“. Уволненият директор на НЕК Петър Илиев твърди, че България субсидира икономиките на Гърция и Румъния с ниските цени на електроенергията. Според него предприетите законодателни реформи в сектор „енергетика“ влошават ситуацията.

„Свободният пазар на ток е манипулиран“ е водещото заглавие на „Сега“. Уволненият директор на НЕК Петър Илиев потвърди сигналите на работодателските организации за скъпата електроенергия, коментира изданието.

Заради принудителното клане на прасета разграбиха фризерите и бурканите, пише „Телеграф“. Спешно се внася хладилна техника от Гърция, търсят се дори стари хладилници, за да се съхрани месото от убитите животни. На сергиите за плодове и зеленчуци по пазарите дребни производители продават под тезгяха свинско месо, 25 хиляди души са без работа заради заразата от африканска чума по свинете, пише още вестникът, като цитира интервю на икономическия анализатор Мика Зайкова.

„Тайна търговия със скрити прасета свали цената до лев и 50 живо тегло“, информира „24 часа“ на първа страница. Изкупуват спешно фризерите, стопаните се опитват да спасят това, което имат, и го продават на загуба, допълва вестникът.

„Прокуратурата погна високите цени на докторите по морето“ е водещият материал на „Монитор“. Вестникът информира за твърде високи цени, които частни медицински кабинети и центрове вземат от пациенти, отишли на почивка по Черноморието. Лечение на дете в курорта „Златни пясъци“ е струвало 530 лева, научаваме от публикацията.

„Труд“ помества позиция на номинирания за главен прокурор Иван Гешев „Атаки към колеги няма да допуснем“. Повод са протестите в страната срещу номинацията му. „Монитор“ също цитира писмената позиция на Иван Гешев, в която се казва „Олигарси опитват политически натиск върху прокуратурата“.

Медицинската сестра Валя Червеняшка, една от шестимата медици, осъдени на смърт в Либия преди години, заявява в интервю за „24 часа“: „Сесилия Саркози ни казваше, че ще прерови пясъка на пустинята, но ние ще бъдем свободни“. Валя все още е медицинска сестра в Бяла Слатина, помолили я от болницата, въпреки че е пенсионерка, защото няма кадри, уточнява вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари