Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Само в Бургас 50 млади учители се борят за 1 учителско място“, съобщава в заглавие на първата си страница „24 часа“. Вестникът обяснява, че за сметка на това в цялата страна са обявени стотици работни места за учители и има проблем в запълването им.

100 свободни места са обявени в Бургаско заради кампанията на местното образователно управление да се освободят преподавателите, навършили пенсионна възраст.

Веднага се появили много кандидати, защото в града има 3 университета, които подготвят учители. Над 700 са в същото време свободните места за преподаватели в София. Най-голямо е търсенето на начални педагози.

В страната пък няма достатъчно учители по математика, физика, английски език и физическо възпитание, допълва „24 часа“.

„Връщат асансьорните техници в училище“, информира „Монитор“. Това ще става след 10-годишно прекъсване и липса на кандидат-гимназисти за тази специалност.

Бъдещите специалисти, които ще борят недостига на кадри в сферата, на 15 септември ще прекрачат прага на столичната Професионална гимназия по транспорт и електротехника „Хенри Форд“, посочва „Монитор“.

„Болници искат 8 лв. за wi-fi и 900 лв. на ден за стая“, пише вестник „Сега“. Всекидневникът коментира, че част от лечебните заведения у нас имат безумни такси и шокиращи цени – от такса за справка за точния час на раждане, пренос на болен на етаж и такса безжичен интернет до близо 900 лв. за ползване на ВИП стая на ден.

Най-солените и странни цени са основно в частните болници, но се срещат и в държавните и общинските в големите градове, сочат ценоразписите на лечебните заведения, публикувани на сайта на здравното министерство, уточнява „Сега“.

„Крият ареста на общинар от ГЕРБ“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Дума“. Според изданието управляващите крият ареста на общинския съветник от Луковит.

Известният в престъпния свят Митьо-Лорда е задържан в дома си в ловешкото село Дерманци на 31 юли в рамките на спецоперация на територията на областите Ловеч, Ямбол и Бургас, уточнява „Дума“.

Спецпрокуратурата съобщи на сайта си, че при акцията са арестувани 7 души по обвинение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, допълва изданието.

„Черен август – 8 убити на пътя за 4 дни“, информира на първата си страница „Труд“. Всекидневникът посочва, че броят на ранените от 1 до 4 август е над 110.

Това показва, пише изданието, че е започнал най-черният месец от годината, при който в България загиват средно над 100 души.

Източник : / БНР /

Коментари