Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Чумата заплашва 40 хиляди работни места, пише „Монитор“, цитирайки данни от вчерашната пресконференция на свиневъдния сектор. Браншът иска извънредно положение в цялата страна, 30 процента от свиневъдството у нас е засегнато от чумата, пише „Труд“. 300 лева за заклана свиня, 500 лева за загробена, цитира „24 часа“ снощните обещания на премиерът Бойко Борисов към стопаните, изгубили своите животни заради превантивните мерки срещу заболяването.

Двама поръчали атаката към НАП, единият е политик, изнася същият всекидневник свое предположение по другата основна тема през последните дни. Според „24 часа“ единият от поръчителите е част от партията „Да, България“. Външен човек поръчал атаката срещу НАП, цитира „Труд“ ръководителя на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който допълва, че обвиненият за атаката Кристиян Бойков може да стане свидетел на прокуратурата.

Няма опасност от страшна болест при доматите, успокоява „24 часа“ в обширен материал. В пика на лятото ядем скъпи домати, пише вестникът, според който цените са между 3,60 и 5,20 лева за килограм, но тепърва се очакват реколтите от полето.

Пускането на третия лъч на метрото през есента под въпрос, пише „Монитор“, като цитира шефът на столичния Метрополитен Стоян Братоев. Той изтъква, че отсечката от „Красно село“ до бул. „Владимир Вазов“ ще бъде завършена навреме, но производителите на новите мотриси от „Сименс“ ще извършват изпитания и заради това не може да се обвърже с категоричен срок за пускане на новите линии.

Слави може да промени политическия ландшафт, пред него обаче има голямо препятствие – да напълни партията си със съдържание. Това гласи анализ в съботното издание на „Сега“. Според автора бъдещата партия с „глупавото име „Няма такава държава“ в най-реалистичен план ще даде твърд отпор в няколко големи общини, включително София“ на местните избори, но не може да предизвика предсрочни парламентарни. Достатъчно силни позиции в местната власт ще положат основите на партията, се допълва в анализа.

Бирата завладява душата и софрата на българина, гласи съботното чело на „Труд“. Консумацията на пиво у нас е 75 литра на човек, като така изпреварваме редица бирени държави като Холандия, Великобритания и Белгия, допълва вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари