Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Спецпрокуратурата направи гигагаф – разпръсна хиляди лични данни в медиите“, пише „Сега“. Държавното обвинение разгласи ЕГН на Борисов, Пеевски, Цацаров плюс информация за над 2 000 следователи и прокурори. Става дума за оповестени доказателства срещу обвинените за хакерската атака в НАП, уточнява изданието. „Съдът помля ДНСК за спрения строеж на небостъргача „Златен век“, е друго заглавие в „Сега“. Поправката „Артекс“ е свършила работа – собствениците на фирмата имат валидно разрешение за строеж поне до ноември 2022 година, коментира вестникът. Тричленен състав на съда е дал възможност строежът да продължи.

„Богатите българи получават осем пъти повече пари от бедните“ е водещото заглавие на „Дума“. Над два милиона души оцеляват с по-малко от 348 лева месечно. Данните са на КНСБ, откъдето подчертават, че у нас липсва справедлива данъчна система.

„24 часа“ предлага още по темата със заглавие „612 лева струва издръжката на живот“. За домакинство от двама възрастни с две деца на месец са необходими 2448 лева, са изчислили от КНСБ. Едва 30 на сто от българите получават средна или по-висока заплата, допълват от синдиката. 37 на сто от българите не могат да си позволят почивка на море, пише „Монитор“. Половината от останалите предпочитат родните курорти. Данните са на социологическа агенция. И още статистика в „Монитор“ – едва 267 са официално лицензираните ветеринарни лекари в България. Те настояват да получават повече пари.

Очакваният финансов дефицит за медикаменти до края на годината може да е до 100 милиона лева, пише „Труд“, като цитира прогнози от последното заседание на ръководството на Здравната каса. Недостигът може да се компенсира с отстъпки от фармацевтичните компании, е казала председателката на Надзорния съвет на Касата Жени Начева, заместник-министър на Министерството на здравеопазването. Директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев е убеден, че годината ще бъде завършена без загуби за бюджета именно чрез отстъпките от търговците и производителите на лекарства.

„България и Румъния първи в Европейския съюз по майки тийнейджърки“ пише „24 часа“. Едно на всеки осем раждания у нас е на момиче под 20 години, според Евростат. Най-често у нас жените раждат за пръв път в диапазона 25-29 години. „Труд“ уточнява, че данните са за 2017 година и допълва, че в Евросъюза възрастовият диапазон на жените, раждащи за пръв път, е от 20 до 39 години. Най-възрастни са така наречените първескини в Испания, Италия и Гърция.

„Две банди румънци ни дебнат на пътя“, предупреждава „Телеграф“ от първа страница. Прилъгали са вече жена да им изтегли от картата си 150 лева, за да купи от тях злато. Измамниците дебнат жертвите си по кръговите кръстовища.

Според „Стандарт“ Слави Трифонов, който обяви, че ще създава политически проект, дърпа килимчето на Патриотите и оглежда независими кметове. Първият тест ще са местните избори, коментира вестникът. „Волен излиза, Слави влиза“ е водещото заглавие на днешния брой с уточнението, че новото политическо шоу на Трифонов ще започне с кампанията за местните избори.

Райна Кабаиванска получава международната награда „Мария Калас“ довечера във Верона, съобщава „Земя“. Наградата се връчва за шести път на 2 август, датата, на която Мария Калас дебютира на „Арена ди Верона“. Творческата връзка на Кабаиванска с италианския град е от 1970 година, тя е работила с Калас през 73-та в Торино, уточнява вестникът.

Анна-Мария Гюзелева споделя в интервю за „Стандарт“, че в България са ѝ отказали подкрепа за филм, посветен на покойния ѝ съпруг, именития оперен певец Никола Гюзелев. Документалният филм ще излезе като копродукция.

Източник : / БНР /

Коментари